Nå har rådmannen en liste med 253 tiltak. Noen mer smertefulle enn andre.

Kommunen trenger å redusere kostnader tilsvarende 30–40 millioner kroner. Alternativt økte inntektene med 30–40 millioner kroner.

Fortsatt overforbruk

– Vi kan alltids snakke opp og ned i mente om ting som burde vært gjort annerledes. Det hjelper lite dersom vi ikke gjør noe nå. Og hvor står vi per dags dato? Er vi fortsatt på overforbruk, eller har vi justert oss inn, ville varaordfører Alf Magnar Reberg (Sp) vite da politikerne møttes i formannskapet sist uke.

–Vi er fortsatt på et overforbruk. Vi har en høyere aktivitet enn det som er bærekraftig over året, svarte Ola Stene da levangerøkonomien for årets tre første måneder ble tatt opp som sak.

Rapporten er ifølge rådmannen dyster lesing. Og politikerne likte dårlig det de fikk servert. Nå vil de ha mer detaljerte opplysninger slik at de kan følge kursen med et mer årvåkent blikk.

Krever flere detaljer

– Det blir vanskelig å forholde seg til en stor sekk, billedgjorde ordfører Robert Svarva (A), og viste spesifikt til de tre store regnskapspostene under helse og velferd.

Økonomien i Levanger fikk et skudd for baugen i fjor høst, og den økonomiske nedturen har fortsatt inn i 2018 som følge av et høyere aktivitetsnivå enn budsjettet tillater. Budsjettet var allerede lagt da smellen kom og nå ligger det an til store negative avvik dersom kommunen ikke får snudd trenden.

Ikke sikkert det er mulig

– De tre første månedene har kostnadene vært så høye at hvis vi ikke klarer å begrense det, vil vi få et betydelig merforbruk, fortalte rådmann Ola Stene i formannskapet. I kvartalsrapporten oppsummeres det på denne m åten: «Aktiviteten i første kvartal er delvis betydelig over budsjett. Lønnskostnadene totalt ligger nesten 20 millioner høyere enn periodisert budsjett bare i første kvartal. Alle enheter iverksetter tiltak for å motvirke dette. Målet er balanse i løpet av året, men det er slett ikke sikkert at det er mulig. Uansett må aktiviteten så raskt som mulig så mye ned at en er i balanse de 3 siste kvartalene. Det vil delvis være smertefulle prosesser som berører hele organisasjonen. I dette arbeidet er det nødvendig med godt samarbeid mellom ansatte, ledelse og folkevalgte.»

–Vi er på riktig vei, men det blir uvanlig krevende, fastslår Stene som nå sitter med en tiltakspakke som inneholder 253 punkter. Mange av spareforslagene kom fram i en fellessamling med alle kommunens enheter gjennomført 5. april, med om lag 100 ledere og tillitsvalgte til stede.

Noen mer kontroversielle

– Noen har nok større fantasi for hvordan det kan spares på andre enheter, kommenterer Stene, og varsler samtidig at noen av forslagene er mer kontroversielle enn andre.

–Vi må bære budd på at noen tiltak vil fortone seg som mer smertefulle. I det store og hele driver vi med aktivitet som det er god grunn til å holde på med, sa han til formannskapsmedlemmene onsdag.

Ola Stene presiserer at det i sum er store tall det er snakk om når kommunen nå må stramme livreima.

Har ikke gått opp for alle

– Vi har vært gjennom tøffe tak tidligere, og vi har trua på at vi klarer det denne gangen også. Det spesielle var at den økonomiske nedturen kom så fort som den gjorde. Og selv om alle lampene lyste utover i 2017, så viste det seg nok at alvoret ikke gikk godt nok inn, bemerket han. At økonomisjef Arnstein Kjeldsen i samme formannskapsmøte også brukte likelydende beskrivelser for å tegne et bilde av situasjonen, fikk spesielt Alf Magnar Reberg til å uroe seg.

–Det ser ut til at det ikke har gått opp for riktig alle hvor vi vil hen, kommenterte Kjeldsen.

–Det bekymrer meg når økonomisjefen bruker uttrykket «at det ikke har gått opp for alle». Da er det i alle fall på tide at det gjør det, poengterte Reberg. Både han og flere av politikerne gjorde det klart at de framover vil ha en mer detaljert rapportering om den økonomiske tilstanden for lettere å vite eksakt hvor skoen trykker.

Må sparkes på leggen

– Det er en ens oppfatning at det ikke er tilfredsstillende slik det er nå. At rådmannen sier det går for lang tid før det iverksettes tiltak, betyr at noen må sparkes på leggen. Det må gis en tydeligere beskjed om at det ikke er aksept for å vente og se hvordan det går. Nå har vi lyktes med å bygge opp et akseptabelt disposisjonsfond. Vi kommer på galeien hvis vi begynner å plukke av det, oppsummerte Svarva. Og føler seg trygg på at økonomien vil utløse en stor diskusjon også i kommunestyret.

–Vi må både kunne forlange og forvente en bedre oversikt enn tidligere, supplerte Ingrid Hallan (A).

Børge Lund (KrF) tydeliggjorde at vi heller ikke skal glemme at de fleste enhetene har styring, og at det i det store og hele er gode prognoser.

–Men så er det noen enheter som ikke tar ansvaret. Det bør være mulig å innrette seg etter pengene som står til disposisjon, og når det er skivebom på enkelte enheter, forventer jeg streng budsjettdisiplin, sa han.

Rådmannen lovte å ta med seg det som ble sagt i formannskapsmøtet i det videre arbeidet.

–Den samme detaljerte oversikten er noe vi trenger å ha i den administrative ledelsen også. Det må være på samme nivå innen helse som det er i de åtte skolene, oppsummerte Ola Stene.