Tidligere rådmann i Verdal kommune fyller 70 år lørdag 21. april.

Det er en markant verdaling som jubilerer. Alle i Verdal vet hvem Rudolf er, iallfall var det slik for et lite tiår siden mens han ennå var rådmann. Han figurerte titt og ofte i lokalavisa Innherreds Folkeblad Verdalingen, ei avis han fikk tidlig kjennskap til.

Rudolf startet nemlig sin yrkeskarriere som avisbud. I seks år, fra han var 10 til han var 16 gikk han annenhver dag med aviser på ruta som strakte seg fra Øra, Tinden og over hele Ørmelen. Han brukte to timer på sykkel på budruta. Og det hendte på kalde vinterdager at han brukte ski. Begynnerlønna var på 40 kroner måneden, og etter hvert kjøpte han seg både sykkel, skøyter og ski for arbeidspengene. Den første sykkelen slet han ut på avisruta, fortalte han i et intervju med lokalavisa etter at han ble rådmann i 2003.

Rudolf Holmvik vokste opp som minstemann med tre eldre søstre, og barndommen ble tilbrakt på Garpa. Han er tredje generasjon verdaling, oppkalt etter bestefar Rudolf Holmvik, som var lensmann i Verdal i 25 år.

Rudolf bor fortsatt i barndomshjemmet, sammen med sin Eldbjørg. De har holdt sammen siden de var 15. Som foreldre til Kjersti og Guri kan de også glede seg over å være besteforeldre til fem, tre i Verdal og to i Trondheim.

Av utdannelse er Rudolf sivilingeniør. Med den kunnskapen kom han til Verdal kommune der han til sammen fikk 30 års fartstid, de fleste årene som teknisk sjef. Her fikk han være med i en periode med stor utvikling av infrastrukturen i kommunen. Holmvik var rådmann fra 2003 til høsten 2010. Han rakk også på å være administrasjonssjef for Innherred samkommune fra et par år, i 2006 – 2007.

De fremtredende kommunale stillingene førte med seg mange avisoppslag, av forskjellig karakter. Det blåste til tider friskt rundt daværende rådmann og periodisk kunne kritikken hagle. Med trang kommuneøkonomi måtte han mer enn en gang bringe til torgs upopulære forslag: - Skolenedleggelser og økt eiendomsskatt tvinger seg fram de kommende årene, sa han allerede i 2004.

Da et nytt delegasjonsreglement kom på bordet ble det fra lokalpolitikere advart mot rådmannsvelde i Verdal kommune.

Men om det var aldri så stridt på toppen i Verdal kommune var det aldri noen tvil om at han hadde sin lojalitet til Verdal. Han var og er en genuin verdalspatriot. Joda, han drar gjerne på tur ut i den store verden – men vet også å bruke Verdals nærområder i stort monn. Hytta i Vera er et kjært sted, og i det hele tatt det å være ute i naturen, på fjellet eller ved sjøen er selve livet. Og selvfølgelig de gode stunder med venner og familie.

Samtidig er det ikke slik at Rudolf Holmvik har trukket seg helt fra det offentlige rom for bare å nyte pensjonisttilværelsen. Nylig ble han valgt til leder av Innherred Seniorforum. Der får han igjen brukt sine administrative og økonomiske lederevner.

Innherred gratulerer eks-rådmannen med jubileet. Det skal ifølge jubilanten selv markeres med middag på Stiklestad Nasjonale Kultursenter, og påfølg-ende samling i heimen Frydenlund.

Tor Ole Ree