Synnøve (13) og søstera Solveig Kosberg Sørensen husker godt da foreldrene fortalte at de skulle flytte fra Sauda i Rogaland til Skogn.

–Jeg husker jeg satt på stua sammen med mamma og pappa da de fortalte meg det. Jeg ble veldig lei meg. Så ringte vi til forskjellige slektninger i Trøndelag som ble veldig glade. Og etter hvert ble det bedre, smiler Solveig.

Tre år på Skogn

Sammen med mamma, pappa og lillebror flyttet søstrene til Skogn i 2015. Morfaren til barna, som også bor på Skogn, hadde nettopp blitt enkemann.

–Like før vi flyttet døde mormor. Vi var forberedt på det, for hun hadde kreft. Morfar syntes det var veldig bra at vi flyttet hit ettersom ingen av barna hans bor på Skogn, sier Synnøve.

Mens mamma Toril Kosberg er oppvokst på Skogn, er pappa Arne Sørensen oppvokst i Sauda. Men også han har slekt fra Levanger. Farmor, som søstrene Kosberg Sørensen kaller bestemor, er fra Ytterøy og bor nå i Levanger. Hytta som bestemor hadde på Ytterøy, har familien Kosberg Sørensen overtatt. Synnøve og Solveig hadde derfor vært mye på besøk i Levanger før de flyttet hit.

–Vi har hatt mange sommerferier her med bading i Holsand og i hagen hos mormor og morfar. Jeg syntes alltid det var veldig fint her, sier Solveig.

Synnøve er enig.

–Det var alltid så mye roligere på Skogn enn Sauda. Men Levanger er mye større enn Sauda. Jeg husker jeg syntes trønderne snakket rart, ler Synnøve.

Men selv om de hadde besøkt Levanger, Ytterøy og Skogn hele barndommen, så var det likevel få de kjente da de begynte på Skogn barne- og ungdomsskole. Synnøve begynte i en større barneskole enn hun var vant til mens Solveig kom til en ungdomsskole mindre enn den i Sauda.

–Lillebroren vår syntes det var veldig rart at det var så få i klassen hans fra andre land. I klassen hans i Sauda var det elever fra sju forskjellige land og halvparten var fra utlandet. Nå var det ingen fra andre land enn Norge, forteller Solveig.

Søstrene trodde det skulle være vanskelig å få seg nye venner, men ble positivt overrasket.

–Det er ikke så vanskelig, sier Solveig og legger til at man må ta initiativ.

–Du må snakke med folk og gi en innsats selv, sier hun.

–Ja, man må ikke tro at folk kommer til å komme bort og snakke med deg. Jeg trodde det skulle være krevende å få nye venner, men det ble egentlig ikke det, legger lillesøsteren til.

Angrer ikke

Nå er de langt fra lei seg for at familien flyttet.

–Jeg angrer ikke på at vi flyttet. Hadde jeg fått valget mellom å bo på Skogn eller Sauda, så hadde jeg valgt Skogn, sier Synnøve.

Men noe både hun og storesøsteren savner er cheerleading, som begge brukte mye av fritiden til i Sauda. Nå fylles den heller med fotball og håndball. Den siste tiden har Synnøve også vært mye på Reehaugen hvor hun spiller Mrs Scheinkopf i Skogn ungdomslags oppsetting av Fame.

Hva gjør Levanger unik?

–Det er veldig åpent her. I Sauda er det fjell overalt, sier Solveig.

–Ja, Sauda ligger liksom i en grop med fjell rundt seg, sier Synnøve.

–Jeg savner kanskje litt mer fjell. Vi gikk mye fjellturer da vi var mindre, sier Solveig.

Hvordan er en typisk skogning?

–Det er i hvert fall mye bønder på Skogn. Det er mange bondegutter i klassen, sier Synnøve.

–Ja, det er mange bondegårder her. I Sauda er det kanskje bare tre, sier Solveig.