Eli Reppen håper å kunne overlate Gullberget camping til neste generasjon. Nå frykter hun at 60 år med drift går tapt når det bygges E6-kryss.

Kom brått på

Det er en regnvåt førvårsdag ved Gullberget, like nord for Åsen sentrum. Campingplassen med samme navn er åpen året rundt, og sommerinnrykket er like rundt hjørnet. På eiendommen ligger 20 hytter, sanitæranlegg, campingområde for bobiler og telt samt et stort hovedhus. I 2. etasje sitter Eli Reppen – 2. generasjons campingplassdriver i Åsen. Hun venter nå spent på å få en avklaring på hvordan nye E6 blir lagt forbi nordsiden av Åsen sentrum. Det avgjør nemlig både boplass og arbeidsplass for henne og familien.

– Vi syns det kom brått på oss, uten noe særlig forvarsel om at vi kunne bli berørt. Nå må vi bare vente på svar, sier hun.

To mulige helkryss

Nøyaktig hvor krysset på nye E6 forbi Åsen skal plasseres, er foreløpig ikke avklart. Nye Veier AS har lagt fram to mulige veilinjer med et helkryss nord for Åsen sentrum, like ved Vassmarka, som er planlagt som kommunens nye industriområde.

Prosjektet skal lyses ut med kontraktstilbud i sommer, før totalentreprenøren velges på nyåret. Prosjektet har en anslått ramme på cirka 4,5 milliarder kroner, og byggestarten skal skje i 2019/2020. Det betyr at hele strekningen skal stå ferdig i 2025/2026. Da skal 42 kilometer ny E6 stå ferdig med sju tunneler i to løp og fem bruer langs strekningen. Blant annet en tunnel forbi Åsen, med utløp like nord for sentrum og like ved Gullberget.

Slik ser forslaget til ny E6 og nytt helkryss nord for Åsen ut, med to alternative kryssplasseringer. Av de to helkryss-mulighetene er det alternativ to som ligger ved Gullberget (markert i rødt). Alternativ én ligger litt lengre nord.

Dersom veimyndighetene fortsetter med planene de nå forespeiler, betyr det kanskje kroken på døra for campingplassen etter om lag 60 år.

- Vi har vært her siden 1959 og har drevet campingplassen gjennom to generasjoner med tredje generasjon nå på tur til å ta over. Dersom det nye E6-krysset plasseres slik det ser ut nå, så frykter vi at det betyr slutten for campingen vår, sier Reppen.

Frykter å bli fanget

Campingplassen er et velkjent stoppested for mange reisende med bil eller campingvogn langs E6 gjennom norddelen av Trøndelag, og Reppen skulle gjerne ha sett at campingplassen får vilkår til å drive videre.

- Men dersom veien legges som antydet, vil vi være fanget mellom vannet, berget og veien. Vi kan ikke videreutvikle campingen i det hele tatt, og vi kan ikke miste mer areal enn vi har per nå, sier hun.

I 1990 ble den nye E6-broen bygget, og Statens vegvesen kjøpte ut flere mål av deres tomt for å bygge den nye E6-strekningen. Da fikk de byttet til seg annet areal i stedet og kunne drive videre. Men nå finnes det ikke flere veier å utvide.

- Om krysset går mer inn på vår eiendom enn i dag, så må vi flytte. Å sitte igjen med husene og hyttene er ikke interessant om vi ikke kan drive campingplassen. Da kan det like godt hende at vi bygger opp en helt nytt campingplass et annet sted i landet. Her i området er det ikke mulig å få til, da det ikke er mulig å flytte campinplassen sier Reppen.

Hun har nå skrevet et brev til Levanger kommune og til Nye Veier, hvor hun forklarer historien til campingen og sier at de ikke tåler noen flere inngrep på sin tomt på om lag 20 dekar.

- Det er viktig for oss å få formidle det til aktørene som bestemmer dette, sier hun.

Håper å bli hørt

Samtidig poengterer hun at hun tror driften av campingen vil være uberørt av et nytt kryss dersom deres område ikke blir berørt.

- Da gamle E6 ble lagt om, merket vi det under byggingen og i starten etter ombyggingen. Men nå tror jeg det ikke vil påvirke driften vår noe spesielt. Derfor er vi også positive til selve E6, men det er krysset som skaper usikkerhet både for oss og flere i området rundt oss, sier hun.

Gullberget camping har i dag én heltidsansatt samt fem deltidsansatte. I fjor overnattet 19.800 besøkende på campingen med utsikt over Hammervatnet i Åsen.

Det nye helkrysset er foreslått lagt i dette området nord for Åsen, like ved Gullberget camping til venstre i bildet.

- Vi driver godt, og investerer jevnt og trutt i anleggene våre. Men nå tør vi ikke satse mer penger på driften før vi vet hvordan vei-saken ender, sier hun.

Hun legger ikke skjul på at det ligger mye historie i veggene. Den historien håper hun at datteren får videreføre.

- Mine foreldre kjøpte huset her i 1959, da det var en tidligere skole og et småbruk. De drev campingen i 30 år, før jeg tok over. Nå har jeg drevet like lenge, og min eldste datter har drevet sammen med meg de siste årene. Nå ønsker hun å ta over og satse videre.

Noen vil bli rammet

Familien har nå hyret inn advokat for å se på saken, og finne ut hva de har rett på ved en mulig tomtesak eller ekspropiasjon. Reppen har de siste månedene blitt mer og mer usikker på om campingplassen har livets rett med ny E6. Frykten er at en stor del av eiendommen går med i kryssbyggingen, noe som gjør at det ikke blir plass til å drive campingplassen.

- Da vegvesenet anla sitt anlegg her, så mistet vi en tredel av eiendommen vår. Jeg tror at hele campingplassen vår må legges ned eller flyttes til et nytt sted om krysset kommer på vår eiendom. Før trodde jeg sannsynligheten for at campingen må bort var 50/50. Nå tror jeg det er nærmere 70/30, sier hun.

Samtidig er Reppen klar over at den nye E6-strekningen uansett vil ramme noen hensyn innen næringsliv, jordbruk eller boligområder. Spørsmålet er bare hvem som rammes mest.

- Jeg skjønner at verden må gå framover og at noen kanskje må bort når det kommer ny E6. Men jeg vil få fram poenget med at vi også er en næringsdrivende her. Vi vil også bli hørt.

Nye Veier har sagt at ny E6 gjennom Åsen bør bygges hovedsakelig i dagen uten lang tunnel. De mener også at det bør bygges et toplanskryss i Vassmarka, i det regulerte næringsområdet.

Framskyndede planer

Under en orientering 14. februar for Plan- og utviklingskomiteen i Levanger kommune, la utbyggingssjef Jørund Gullikstad i Nye Veier vekt på at ingenting er endelig bestemt om den nye veien i Åsen. Først må reguleringsplan bearbeides og vedtas i samråd med kommune, sektormyndigheter og totalentreprenør som velges ved årsskiftet 2018/2019.

Ifølge Nye Veiers nylige signaler fører løsningen kanskje ikke til at noen hus langs veien i Åsen må vike for løsningen.

Samtidig har også Statens vegvesen satt fart på sin planlegging av den nye E6-strekningen mellom Åsen nord og Mære, som skal videreføre den nye E6-strekningen i nordre del av Trøndelag. Opprinnelig skulle siste del av planen behandles politisk våren 2020, men vegvesenet har framskyndet behandlingen til våren 2018. Dermed går det også kjapt med den avklaringen nord for det nye krysset i Åsen.

- Det er jo bra at det går raskt å få avklart hvordan den nye veien blir bygget. Da slipper vi å vente i mange år på et endelig svar. Men det er så klart veldig spent stemning for oss som kan bli berørt. Jeg håper at ting kommer på plass raskt, så vi vet om vi kan satse videre eller må flytte fra Åsen for å starte på nytt, sier Reppen.

Svarva: – Noen blir berørt

Ordfører Robert Svarva (Ap) har full forståelse for at lokale grunneiere er usikre på E6-planene. Han mener det er mange hensyn å ta, men at samfunnsgevinsten kommer først.

–Vi klarer aldri å unngå at noen blir berørt. Men samtidig har vi ikke fått de endelige tegningene for Åsen, som er et større utbyggingsprosjekt enn mange kanskje har tatt inn over seg. Jeg er opptatt av at det skal være en god dialog med grunneiere og planmyndighetene, sier Svarva og legger til:

– Vi må ha i bakhodet hvor mange som er berørt av dagens E6 og hva en ny vei vil bety. Men jeg har full forståelse for dem som blir berørt, sier han.

Han minner også om at det er en prioritet for mange å sikre etableringen av industriområdet i Vassmarka, like ved nye E6.

–Reguleringsplanen ble sendt tilbake til oss på grunn av en klage på veiløsningen for en grunneier. Vi finner nå en god løsning på det, og vi har relativt god tid før saken er ferdig avklart, sier Svarva og viser til at den endelige E6-planen for Åsen trolig først blir vedtatt av kommunestyret om et års tid.