Som et tiltak for å spare miljøet for plast har dagligvarebutikken på Skogn flyttet plastposene og heller satt fram papirposene. Dersom kundene vil pakke varene i plast må de henvende seg til den ansatte bak kassa.

–Vi begynte med dette i oktober/november i fjor etter en oppfordring fra kommunen. Tanken er å redusere plast, sier butikksjef Tore Håkon Egge.

Færre kjøper plast

Og statistikken viser at kundene kjøper færre plastposer. Før posene ble gjemt bak kassa ble det solgt mellom 10.000 og 11.000 plastposer i løpet av en måned. Nå er gjennomsnittsalget på plastposer 8000 per måned. En papirpose koster én krone ekstra. Forklaringen ligger kanskje i at disse posene er laget av en større andel råstoff. Månedlig har kundene på Coop Extra på Skogn i år kjøpt 1500 papirposer i gjennomsnitt. Papirposer med eget design har nettopp gått i trykken og Coop Extra venter nye papirposer i butikkene.

«Trenger», ikke «vil»

De ansatte spør aldri kunden «vil du ha pose», men er bevisst på at spørsmålet formuleres «trenger du pose?»

–Hva sier kundene når de ikke lenger kan plukke opp plastposer selv?

–Kundene er stort sett positive. Nå er ikke jeg så mye i kassa, men jeg har ikke hørt noe negativt fra de ansatte, sier Egge.

Mer gjenbruk

Ifølge Miljødirektoratet viser undersøkelser at plastbæreposer er et lite miljøproblem. Rundt 80 prosent av plastbæreposene brukes til håndtering av avfall og svært få poser havner i naturen. Da er det større miljøgevinst å erstatte plast med bærenett, som kan gjenbrukes. Egge sier at de merker at ikke alle plastposene har blitt erstattet med papirposer etter at plasten ble gjemt.

–Vi merker at flere bruker handlenett. Og folk tar med seg plastposer og bruker dem flere ganger, sier Tore Håkon Egge.