Det fleste velger en butikkjobb, eller kanskje noen går så langt som å spørre politiet om å få lov til å være med ut på patrulje.

Alle gjør derimot ikke som den politisk interesserte Mathias Granaune.

Han ordnet seg arbeidsplass på Stortinget. Da han fikk positivt svar, så var det bare å sette seg på flyet og sette kursen mot hovedstaden.

–Pappa kjenner Arild. Han ringte og spurte og Arild sa ja, så her er jeg.

Arild heter Grande til etternavn, og er stortingsrepresentant for Trøndelag for Arbeiderpartiet.

Vi fikk en prat med den travle duoen et par timer før Mathias skulle avslutte arbeidsuka på Stortinget. Vi måtte jo høre hvordan det hadde gått.

–Dette har vært veldig spennende og lærerikt. Samtidig har det jo nesten vært som å gå rundt med fjernsynet rett foran seg hele tiden. Det er jo kjente fjes over alt – uansett hvor man er i stortingsbygningen, sier en oppglødd tenåring.

Og vi skjønner godt at det er en stor forandring fra hverdagen som skoleelev ved Levanger ungdomsskole.

Kjendiser overalt

Arild Grande har tatt med seg Mathias på omvisning i Stortinget. Vandrehallen er jo godt kjent fra tv-ruta, hvor alle mediefolk venter etter at viktige beslutninger er tatt i inne i selve stortingssalen.

–Også har vi jo vært flere turer innom restauranten på Stortinget. Det er jo der de fleste beslutninger i virkeligheten blir tatt, humrer den erfarne stortingsrepresentanten fra Ytterøy.

En av dagene fikk Mathias delta på et fraksjonsmøte for stortingsgruppa i Arbeiderpartiet.

Denne gang var det partiets medlemmer av arbeids- og sosialkomiteen som møttes under ledelse av Hadia Tajik. Her ble det diskutert og forberedt hva partiet skal mene når komiteen møtes med alle partiene representert.

Men det ble litt mer oppmerksomhet da 14-åringen fra Momarka fikk være med på gruppemøte for hele stortingsgruppa for Arbeiderpartiet. Dette avholdes en gang i uka, og der er «alle» til stede – det vil si politikere, rådgivere og sekretærer og mange flere. Ja, så mange som rundt 100 personer kan være til stede på enkelte av møtene.

Partileder Jonas Gahr Støre skrøt i plenum av unggutten sitt initiativ om å søke seg til Stortinget i arbeidsuka. Partilederen måtte selvsagt også legge inn litt skryt om Levanger, og fortalte forsamlingen om sitt slektskapsforhold i Levanger.

Hele seansen ble avsluttet med at Mathias fikk applaus fra hele gruppemøtet, kan Arild Grande fortelle.

Far og sønn

Det ble også tid til en tur besøk hos LO-ledelsen. Der fikk til og med Mathias vite at navnet til hans far Vegard var godt kjent i gangene på Youngstorget.

Vegard Granaune er engasjert i fagbevegelsen, og pappa Granaune var faktisk på LO sitt kurssted Sørmarka utenfor Oslo, samme uka som sønnen hadde arbeidsuke på Stortinget.

Og som ikke det var nok. Under Oslo-oppholdet bodde Mathias hos tante Sissel. Hun er til daglig ansatt på rådhuset i hovedstaden, men sitter også i sentralstyret til partiet Rødt.

Så man kan trygt si at Mathias har politisk arv å leve opp til, men selvsagt er veien lang til Stortinget fortsatt.

Det er i hvert fall tydelig at lysten på en politisk karriere ikke har blitt mindre etter arbeidsuka hos vår lovgivende forsamling.

Det ble heller ikke bare omvisning og plass på tilhørerbenk i løpet av oppholdet.

Nei, siste dagen fikk Mathias være med Arild Grande å skrive avisinnlegg om arbeidslivskriminalitet, som skulle ut til alle landets redaksjoner.

–Mathias kom med mange nyttige tanker og innspill som ble med i innlegget. Et absolutt politisk talent, skryter mentoren fra Ytterøy.

Ja, sågar så ble Mathias så kjent i gangene på Stortinget, at da de møtte igjen partileder Støre så hilste han hjertelig hver gang de møttes.

Så det er ikke sikkert verken Arild Grand eller Robert Svarva trenger å bekymre seg for etterveksten i eget parti.

Den dagen de velger å trappe ned virksomheten kan det godt hende en ambisiøs kar fra Momarka står klar til å overta.