– Enn om kommunestyret bygger brua fra helikopterlandingsplassen? Vil dere da leie den fra oss?

– Det var et generøst tilbud, men jeg ville heller hatt muligheten til en CT i akuttmottaket, svarte direktør Torbjørn Aas i Helse Nord-Trøndelag i kommunestyret i Levanger mandag kveld.

Hva med «helikopterbrua»?

Det var ordfører Robert Svarva som reiste det konkrete spørsmålet om en mulig kommunal bygging av en en lukket bro mellom den nye helikopterlandingsplassen og sykehusets akuttmottak. Da hadde Aas allerede gjord det klart at helseforetaket ikke ønsker å prioritere denne brua.

Bakgrunnen er som følger: Da helseforetaket selv ikke ville bygge, valgte Levanger kommune å bygge det nye kombinasjonsbygget som har landingsplass for helikopter på taket. I ettertid har det viste seg at sykehuset ikke ønsker å bygge noen bru som medfører at pasientene enklere kan fraktes mellom akuttmottak og ambulanshelikopter. I dag må det i mange tilfeller brukes en ambulansebil på de få metrene mellom de to byggene ved sykehuset.

Torbjørn Aas skrøt av kommunen for deres bidrag med å bygge kombinasjonsbygget med helikopterlandingsplass. Det har vært viktig for sykehuset. Samtidig la han hovedskylda for at brua ikke er bygd på Norsk Luftambulanse. Direktøren viste til at helikopterlandingsplassen var sterkt ønsket fra Norsk Luftambulanse, og etterpå skal daværende generalsekretær i luftambulansen ha sagt at den brua hadde de lyst å få til. Helseforetaket fikk da forståelsen at luftambulansen ville gi tilskudd til en bru. Da Aas kom inn som direktør etter Arne Flaat ble det sendt en søknad til Norsk Luftambulanse om støtte til bygging av «helikopterbrua». Det ble avslag fra Norsk Luftambulanse.

Også i Verdal kommunestyret var uroen rundt Sykehuset Levanger tema i siste møte. Ordføreren lovte å ta opp spørsmålet i det nye regionrådet.

– De har valgt å prioritere annerledes. Det var andre ting som var enda viktigere for luftambulansen, svarte Aas på spørsmålet fra Astrid Juberg Vordal. Han var da klar og tydelig på at helseforetaket ikke selv ønsker å prioritere «helikopterbrua». De har andre, viktigere oppgaver å bruke sine investeringsmidler på. Aas viste da til bygging av ny dialyse og psykiatriløftet.

Levanger kommune bygde kombinasjonsbygget med helikopterlandingsplass på taket. Men brua til akutten er ennå ikke bygd.

Ville heller ha støtte til CT-maskin

– Hva om kommunestyret, som er opptatt av å være en god vertskommune, også bygger brua for å hjelpe dere. Kan vi da skrive en leieavtale, så slipper dere å tenke på denne investeringen nå? Det var det direkte spørsmålet fra Robert Svarva til Torbjørn Aas.

Spurte om uroen ved sykehuset

– Ja. Jeg har tatt med litt på arbeidsmiljøet, hvis jeg kan svare på den måten, sa han og viste fram noen foiler fra sin presentasjon. Det var tall fra den siste arbeidsmiljøundersøkelsen som var gjennomført i helseforetaket, og som viste at Helse Nord-Trøndelag kom ut med ganske god skåre sammenlignet med andre på punktet «forbedring». Det var også en høy svarprosent (85 prosent), noe direktøren også tolket som positivt.

– Det i seg selv er et tegn på noe positivt. Her er vi sammenlignet med de andre foretakene i Midt-Norge, og vi skårer godt sammenlignet med de andre. Det vi ser som er lavere, for alle sammen, er de spørsmål som handler om forholdet mellom ressurser og arbeidsbelastning. Det har jeg sagt at det er en situasjon vi ikke kan leve med over lang tid. Ut over det, i det store bildet, skåres det godt. Det er ulike resultater under her som danner en totalitet. Så det jobbes systematisk i alle enheter med arbeidsmiljøet basert på denne undersøkelsen her. Hver enkelt seksjon og enhet skal lage en plan basert på de utfodringer man kommer fram til, sa Aas.

Rykter om nye inntaksområder

– Hvis dette stemmer er jeg allerede nå ganske sikker på at jeg har med meg et samlet kommunestyre som vil si at det kommer vi til å reagere veldig sterkt imot. Så jeg vil vite om det stemmer?

– Nei, svarte Aas kort og konsist mens kommunestyret humret og ordføreren ropte ut tydelig: Bra!

– Vel, en liten kommentar da. Det Helse Nord-Trøndelags styre har sagt er at innbyggerne i Nord-Trøndelag skal få et likeverdig helsetilbud. Det betyr at det ikke handler om likedanne sykehuset, men at innbyggerne skal få likeverdig tilbud. Det har ikke vært noen diskusjon om å endre opptakskommunene til Sykehuset Levanger, svarte Torbjørn Aas.

Her finner du Aas sine svar på video (lenke til Levanger kommunes video fra kommunestyremøtet)