– Den er oppsiktsvekkende treffsikker, sier Oluf Dimitri Røe, førsteamanuensis ved NTNUs institutt for klinisk og molekylær medisin og overlege ved kreftklinikken på Sykehuset Levanger.

VG omtalte i går kalkulatoren etter at saken først ble skrevet om på forskningsnettstedet Gemini.no. Helseforetaket har også laget en egen sak om kalkulatoren i dag.

Typisk røyker-kreftsykdom

95 prosent av de som får lungekreft er røykere eller tidligere røykere. Tallene stammer fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag.

Studien viser at det er farligere å røyke mindre over lengre tid, enn mange sigaretter over få år.

– Vi kan si det slik at å røyke en 20-pakning daglig i ti år gir mindre risiko enn å røyke en 10-pakning daglig i tjue år, sier Oluf Dimitri Røe til VG.

Kalkulatoren gjør de mulig å målrette eventuell screening mot de som står mest i fare for å få sykdommen. Modellen gjorde at bare en fjerdedel av røykerne og eks-røykerne trengte å undersøkes med CY for å fange opp inntil 85 prosent av de som ville utvikle lungekreft de seks neste årene.

Sjekk deg her

Men ikke bare leger kan bruke den, den ligger åpent ute på nettet. Her kan du sjekke din egen risiko.

– Kalkulatoren brukes imidlertid på egen risiko. Den kan på ingen måte erstatte legebesøk. Men vi håper den kan inspirere mange til å stumpe røyken for godt.

71 prosent av de som hadde fått lungekreft i Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag var fortsatt røykere. Dess lenger siden de sluttet, jo mindre var risikoen for å få kreftsykdommen som hvert år tar livet av 1,6 millioner mennesker i verden.