Torsdag er den store ryddedagen. «Hele Norge rydder» er et dugnadsinitiativ NRK har satt i gang som en del av «Strandryddeuka» som arrangeres av Hold Norge Rent 30. april - 6. mai. I Verdal stiller blant annet Arken Arbeid og aktivisering med et stort mannskap på cirka 50 personer som skal rydde gatene i Verdal sentrum.

I helgen blir det ytterligere fokus på å rydde ute i naturen når den store «Strandryddedagen» går av stabelen. Da inviteres alle store og små til å ta en felles ryddedugnad for miljøet og naturen vår.

Foto: Nyhetsgrafikk.no

70 prosent blir liggende på bunn

Organisasjonen Hold Norge Rent skriver at Norges frivillige ryddere totalt har fjernet 1 374 tonn marint avfall i løpet av 2017. Dette er en økning på 264 prosent sammenlignet med 2016. Selv om ingen vet nøyaktig hvor mye søppel som havner i havet i Norge hvert år, har noen forskere antatt at det er mange tusen tonn, skriver NRK.

Miljødirektoratet anslår at 15 prosent av det marine avfallet flyter på havet, 15 prosent ligger i strandsonen og at hele 70 prosent synker og blir liggende på havbunnen.

Påvirker dyrelivet og miljøet

Hvilke effekter dette har på dyrelivet og økosystemene på havbunnen, vet vi lite om, skriver Miljøstatus.no. De vet derimot at et stort antall fugler, fisk og dyr dør hvert år som en følge av skader fra marint avfall. Dette gjelder også på land.

Spesielt i fjor og i år har mange fått øynene opp for hvor stort forsøplingsproblemet er, og hvordan det påvirker miljøet vårt.

I dag har Nyhetsgrafikk laget en oversikt som viser hvor lang tid det tar før det som kastes i sjøen, brytes ned:

Innherred har den siste tiden skrevet om både Verdal dykkeklubb og Levanger undervannsklubb som er blant dem som gjør en ryddeinnsats i havet. Vi har også omtalt mange som rydder strender, stier og skoger for søppel. Blant andre Trygve Mokkelbost som har gjort en stor innsats i tre år.

Har eller skal du rydde en plass nær deg? Send gjerne bilder og tekst til redaksjon@innherred.no eller på Facebook. Du kan også tagge bilder med #godtåvåttå på Instagram. Bildene blir publisert i vårt nettgalleri.