«Det vi kaller hjem, er der hjertet vårt er – og det kan ikke alltid plasseres innenfor landegrenser.»

Her er Torbjørn Andre Moes 17. mai-tale til Levangers befolkning.

Torbjørn Andre Moe oppfordret til å huske hvor heldige nordmenn er.   Foto: Tor J. Friberg

Nyheter

«Kjære Levanger, gratulerer med dagen!

Jeg er veldig glad for at jeg får lov til å feire dagen her hjemme på Levanger sammen med dere. Som student i Trondheim er det godt å komme hjem til Levanger for å bli minnet om hvilket flott sted man kommer fra.

Levanger er et trygt sted å vokse opp, og et godt sted å bo. Vi er veldig heldige som bor her midt i Trøndelag.

17. mai er for mange et av årets store høydepunkt. En hel dag med feiring og moro sammen med familie og venner.

Vi har alle våre ulike tradisjoner når det kommer til feiring av 17. mai. I dag er dagen man får prøvd om bunaden fortsatt passer og den dagen russen kjenner at det er godt at russetiden straks er over. For noen er det viktigste med 17. mai å gå i tog, mens for andre er det kanskje å spise masse is og pølser som er det viktigste.

Men 17. mai er så mye mer enn tradisjoner og feiring sammen med venner og familie. 17. mai er en påminnelse på hvor heldige vi er som bor i et av verdens tryggeste og frieste land.

Nordahl Grieg minner oss på at vi ikke må ta vår frihet for gitt i sitt dikt 17. mai 1940, som beskriver hvordan mange nordmenn følte det under den tyske okkupasjonen under andre verdenskrig:

«I dag står flaggstangen naken
blant Eidsvolls grønnende trær.
Men nettopp i denne timen
vet vi hva frihet er.»

«Det fødtes i oss en visshet:
Frihet og liv er ett,
Så enkelt og så uunnværlig
Som menneskets åndedrett.»

Vi nordmenn tar ofte vår frihet for gitt. Som nordmann har jeg rett til å mene og si hva jeg vil, uten å måtte frykte for å bli straffet eller forfulgt for mine meninger og ytringer.

Jeg har rett til å åpent kunne kritisere både konge og regjering, uten å være redd for at neste dag kommer politiet til å stå utenfor døren min for å arrestere meg og sette meg i fengsel.

Dette er så naturlig for oss nordmenn at vi ofte glemmer at mange mennesker i dag ikke tør å ytre sine meninger av frykt for å bli forfulgt og i verste fall drept på grunn av sine ytringer.

Norge er et trygt sted i en urolig verden. Det er derfor viktig at vi er gode til å ta vare på hverandre og sørger for at ingen faller utenfor slik at vi alle kan føle oss trygge.

Norge er et mangfoldig samfunn. Dette synes jeg er veldig fint og ønsker å gjenta det vår egen Konge sa for noen år siden om det å være Nordmann:

Nordmenn er nordlendinger, trøndere, sørlendinger – og folk fra alle de andre regionene.

Nordmenn har også innvandret fra Afghanistan, Pakistan og Polen, Sverige, Somalia og Syria.

Det er ikke alltid så lett å si hvor vi er fra, hvilken nasjonalitet vi tilhører. Det vi kaller hjem, er der hjertet vårt er – og det kan ikke alltid plasseres innenfor landegrenser.

Nordmenn er engasjert ungdom og livserfarne gamle. Nordmenn er enslige, skilte, barnefamilier og gamle ektepar. Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre.

Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting.

Nordmenn liker Grieg og Kygo, Hellbillies og Kari Bremnes.

Med andre ord: Norge er dere. Norge er oss. Gratulerer med dagen!»