«Te dokk som står her i dag og føle at live veie nedover: æ heie på dokk»

Les talen til rødrusspresident Barbro Bratberg Sand i Levanger.

Barbro Bratberg Sand beveget mange i publikum med sitt budskap om mer åpenhet og fokus på psykisk helse.   Foto: Tor J. Friberg

Nyheter

«Kjære levangsbygg, Kjære medruss, Kjære allsammen

Gratulere så my med dagen! Det e en store ære å få lov te å stå her i dag og snakk på vegne av rødrussen. 

Æ vil gjerne takk mine medruss for tilliten og at dem har gjort sånn at æ får stå her i dag, sammen som russ har vi utretta my som vi e veldig stolt over, vi har gått med bøsse for både unicef og kraftak mot kreft, der vi b.l.a samla inn 70 000 krona. Med fantastisk hjelp og støtte har vi og ordna en revy som vi e veldig stolt over, og vi vart veldig gode venna i løpet av revytida. Vi har hatt ei fantastisk russetid og det har vært en glede for mæ og del tida med den gjengen her, ikke bare i russetida men gjennom både skolegang og ungdomstid. Russetida handle ikke bare om drikking og fest, det handle om et felleskap og venna. Og det med felleskap og det med å vårrå ilag føre mæ te det æ har løst te å snakk om i dag.

Dagen i dag e for oss all, det e en dag for venna, det e en dag for familie og det e en dag for å vårrå sammen. Rett og slett en dag for å vårrå ilag med dem man e glad i. Og på en måte e det jo det livet handle om ellers å, å ikke bære i dag.  Det å vær sammen handle om så my, det handle om å sjå kvartenner for dem vi e. vi e faktisk bære dem vi e, og æ syns det e trist at så veldig mang, spesielt ungdomma i dag slit med å ha trua på sæ sjøl. Alt i alt handle det ikke om koss kleiia du har, koss du sjer ut eller korr my peng du har, det handle om kæm du velge å vårrå for dæ sjøl og kæm du velge å vårrå mot andre. Tøsj du for.eks å sei ifra rundt kantinebordet eller på arbeidsplassen om du høre baksnakking, at det der faktisk ikke greit? Tøsj du å stå opp for egne verdia? 

Vi må tøsj å stå opp for oss sjøl og vis kæm vi e! for det e nettop det mangfold e, at vi e forskjellig. Du må tøsj å ha trua på akuratt på dæ! Tøsj å vårrå raus, tøsj å vårrå omtenksom! Et lite hei eller et lite smil kan utgjør en stor forskjell i hverdagen te enkelte. Spør du ofte nok dem rundt dæ, koss har du det? Innerst inn? Det e viktig å tenk på at ikke all har det like bra, og da e det vårres jobb som samfunn å still opp! Det e altfor mang i dag som slit psykisk og æ nekte å sitt på sidelinja å sjå på. æ e lei av at psykisk sykdom e et tabubelagt tema og æ vil få fleir med mæ i debatten om å snakk om det.

Det e lov å ha det vondt og det e fullstendig normalt å vårrå trist, men æ meine bestemt at om psykisk helse bli et samtalemne som bli meir hverdagslig å snakk om, at dem som slit kanskje synes det bli enklar å møt nettop hverdagen. Æ vil derfor oppforder dokk te å tenk litt gjennom det. Te å avslutt med vil æ nok engang takk medruss for ei fantastisk russetid!

Æ har kosa mæ veldig med dokk og dokk e ein herlig gjeng! Æ e veldig glad i dokk og æ håpe inderlig at all følt sæ inkludert i russetida. Æ ønske dokk lykke te med både eksamena og livet framover. Og te dokk som står her i dag og kjenne at sorgen e stør en gleden, æ heie på dokk!

Og igjen, gratulere så my med dagen og kos dokk masse masse videre! Tusen takk for mæ!»