I 16-tiden forrige torsdag meldte politiet på Twitter at det hadde brutt ut brann i en hytte i Finnvola. Omfanget var først ikke kjent, men politiet meldte at folk på stedet hadde kommet seg ut av hytta. Det viste seg å være feil, da det ikke var mennesker i hytta da brannen startet.

Rundt en halvtime senere får nødetatene melding om en ny brann, ikke langt fra Volden skole i Verdal. Et bål som kom ut av kontroll skal ha vært årsaken.

På dette tidspunktet var to vaktlag fra Verdal brannstasjon på vei til Finnvola. Det første bilen ble da bedt om å snu og dra til Volden.

Måtte snu

Innherred blir i etterkant av hendelsene kontaktet av en av de som oppdaget brannen i Finnvola. Vedkommende stiller spørsmål ved brannvesenets prioriteringer, da personen senere leste at brannen i Volden ble slukket før brannvesenet kom til stedet.

I Finnvola prøvde en person å begrense brannen. Det ble opplyst til brannvesenet at det var spredningsfare til et anneks på eiendommen, men at nærmeste hytte var et stykke unna. Den som meldte inn brannen skal etter 25 minutter har fått telefon fra innsatsleder i den første brannbilen, som ville ha nærmere beskrivelse på hvor hytta lå.

Vedkommende hadde tilgang til å åpne bommen med sin mobiltelefon. 11 minutter senere skal innsatsleder i brannbil nr. 2 ha ringt og spurt om tilgang til å åpne bommen.

- Etter hva jeg har hørt snudde bil 1 i Stormoen, hvor langt bak bil 2 var vet jeg ikke, men jeg regner med at bil 1 var et stykke foran, opplyser vedkommende som ønsker å være anonym.

- Vanskelig å anslå

Personen forundrer seg over hvorfor brannlaget som var på vakt ble omdirigert. Brannsjef i Innherred brann- og redning, Rigman Pents, forteller at det ble sendt fullalarm til Verdal brannstasjon da de fikk bekreftet bygningsbrannen i Finnvola.

- Dette betyr at alle mannskaper får alarmen, og de som kan møter på brannstasjonen for å rykke ut. Denne gangen var det nok mannskap til å bemanne alle bilene og mannskap nok til to vaktlag. Dette betyr at alle bilene forlot stasjonen med få sekunders mellomrom, og det var heller ikke noe særlig avstand mellom bilene når de ble omdirigert. Hvor stor avstand det var er vanskelig å anslå, forteller Pents.

Pents opplyser videre at den første meldingen de fikk om brannen i Volden var om en gressbrann i nærheten av den gamle skolen.

- Da alle ressursene i Verdal var på vei til Finnvola, ble mannskap og ressurser fra Levanger kalt ut for å ta seg av gressbrannen, sier han.

- Stor fare for brann i bygninger

Underveis til hyttebrannen i Finnvola fikk brannvesenet bekreftet at det ikke var spredningsfare til andre hytter eller til gress og skog i nærheten. De fikk samtidig beskjed om at det var spredningsfare til uthus.

- Ikke lenge etter kom det inn ny melding om at det brant inntil bygninger (i Volden red.anm) og at det var fare for at disse ville ta fyr, samtidig var det fare for spredning til skog. Da ble det sendt fullalarm til Levanger, da alle ressurser i Verdal var på vei til Finnvola. På bakgrunn av de opplysningene som brannvesenet da hadde, ingen fare for spredning til andre hytter eller terrenget på Finnvola, men stor fare for brann i bygninger og spredning til skogen på Volden, ble vaktlaget i Verdal omdirigert til Volden, sier Pents.

Hvor lang tid gikk det fra dere fikk melding om brannen i Finnvola og til dere var framme på stedet?

- Brannvesenet fikk melding om brannen kl. 15.54 og rykket ut fra stasjonen kl. 15.59. Kl. 16.25 får vaktlaget beskjed om å kjøre mot Volden. Brannvesenet var fremme i Finnvola ca. kl. 17.15, sier Pents.

Er det tilstrekkelig?

- I forhold til når det er registrert at bilene kjører fra Verdal og logger på samband så stemmer det omtrentlig. Jeg har ikke eksakt tidspunkt på når vi var fremme så det kan ha vært noen minutter ekstra. I dette tilfellet hadde det nok tatt så langt tid uansett. Vi kjører med tyngre kjøretøy og da er det bedre å komme frem enn å risikere å havne utfor veien, sier Pents.

- Kunne vært unngått

Da brannvesenet kom frem til Volden brant det fremdeles i terrenget med fare for spredning til omliggende skog, ifølge Pents. Brannen rundt bygningene var slukket av snarrådige naboer som hadde brukt gjødselspreder.

Dette bildet viser en del av området som det hadde og fremdeles brant i da brannvesenet ankom Volden. Foto: Innherred brann og redning

Vedkommende som henvender seg til Innherred skriver at utfallet for hytta i Finnvola hadde blitt det samme selv om brannvesenet hadde vært der noen minutter før, men at uthuset skal ha tatt fyr akkurat i det de kom frem.

- Noe som hadde vært unngått om de hadde kommet frem noen minutter tidligere, forteller personen, som opplyser at brannen på uthuset ble slukket, men brannskadd. Vedkommende roser samtidig brannlaget som etter hvert kom, som var effektive og gjorde en god jobb.

Pents vil på vegne av Innherred brann og redning beklage dersom noen føler de har blitt nedprioritert.

- Dette er ikke tilfellet. Vi responderer og tar alle meldinger om bygningsbrann like alvorlig, uansett om det er til en bedrift, bolig eller hytte. I dette tilfellet var det ulike momenter og hendelser som gjorde at det måtte foretas omprioriteringer underveis. Innherred brann og redning evaluerer sine hendelser i ettertid for å se om ting kan gjøres bedre en annen gang, forteller han.