Han passet på Kongen på 17. mai

- Det var ekstremt mektig, sier gardisten fra Verdal.

Tor Martin Nordtømme fikk æren av å stå vakt utenfor Slottet på 17. mai.

Nyheter

Tor Martin Nordtømme tjenestegjør i Hans Majestet Kongens Garde, og var en av få som fikk den største æren av alle på 17. mai - nemlig å stå vakt midt på fremsiden av Slottet.

Få forunt

Det er det bare to gardister i hver av de fire avløsningene som får gjøre. I tillegg er det vaktposter utenfor vaktbua på tverrenden, på ytterkantene av slottsbygningen og på baksiden.

Gardister har ellers vaktturnus på Akershus festning, Skaugum, i gardeleiren Huseby og på kongsgården på Bygdøy.

Garde-video

Fra Garden selv har Innherred mottatt bilder og video fra Tor Martin Nordtømmes dag utenfor Slottet. Han gikk på vakt ved hovedavløsningen klokken 13.30, og er dermed fortsatt på vakt i skrivende stund.

Gardist Andersen har laget videoen du kan se ovenfor. Der forteller Tor Martin Nordtømme om opplevelsen av å stå på en av hovedvaktpostene under barnetoget.

- Å stå på post med Kongen i ryggen og passe på ham, samtidig som det spilles korpsmusikk og hele Oslo synger Ja vi elsker og Kongesangen, det var ekstremt mektig, sier Nordtømme.

Fortsatt på vakt

Gardistene får ikke ha med seg mobil under vaktdøgnet. Som gardist står man to timer på vakt, og hviler fire timer i vaktbua, før det er to nye timer på vakt igjen. Slik går det i 24 timer til sammen, altså med fire totimers-økter med å stå utenfor skillerhusene og marsjere med drill med ujevne mellomrom.

- Å stå vakt på 17. mai er en ting jeg bare får oppleve en gang i livet, sier en beveget Nordtømme om nasjonaldagen i 2018.

Tor Martin Nordtømme kjører drillen foran folkemassene på Slottsplassen på selveste 17. mai.  Foto: Gardist Schnell

P.S. Tor Martin Nordtømme er ikke ukjent med å være i nærheten av Kong Harald og Dronning Sonja. For to år siden var han blant de 1500 inviterte til kongefamiliens hagefest.

Helt konge i hageselskap

Tre ungdommer fra Levanger og Verdal var blant de 1500 som kongefamilien hadde invitert torsdag.