–Jeg vil oppsummere russetida som vellykket. Det har vært artig og koselig. Litt styrete. Det hadde jo vært artigere å ikke bli rent ned med klager. Avisa vil ha kommentarer, og politiet og kommunen tar kontakt, forteller Levangers rødrussepresident Barbro Bratberg Sand.

17. mai ble en fin avslutning på russetida da hun holdt tale om fellesskap, samhold og psykisk helse. Russepresidenten fikk mange gode tilbakemeldinger.

–Jeg blir litt paff. Det var mange og gode tilbakemeldinger. Masse kom fra ukjente folk, også, sier Sand.

Klager på støy

Hun har gjennom russefeiringen møtt på flere utfordringer. Naboer har klaget på støy fra russecampen på Staupshaugen og politiet har tatt flere turer til campen for å få ned støynivået.

I samråd med både politiet og kommunen, avgjorde Sand å stenge russecampen to dager midt i russetida.

–Vi får se om russen blir sur da, sa Barbro Sand til Innherred lørdag 12. mai.

–Hvordan gikk det?

–Det gikk ganske greit. Vi stengte campen søndag og mandag og det ble ikke festing der de to dagene. Så fikk vi tatt i bruk campen igjen på tirsdag, forteller Sand.

Hun anbefaler neste russekull å finne en camp som ikke har naboer i nærheten.

–Men jeg skjønner ikke hvor det skal være. Det skal jo være et sted som er sentralt og fint. Men jeg unner dem ikke det styret med å få så mye klager, sier Sand.

Brann

På kvelden den 14. mai, måtte brannvesenet ta turen til russecampen. Det var ingen russ på stedet, men forbipasserende hadde varslet om at det brant i en lenestol inne i teltet.

–Det var heldigvis bare en del av fronten som brente ned. Det var mye røyk, men vi fikk luftet ut og kostet ut det verste og brukte campen igjen på tirsdag, sier Sand.

Hvordan brannen startet er fortsatt uklart.

–Vi er fortsatt redd for at den er påsatt, sier russepresidenten.

Russegrupper sloss

I starten av russefeiringen måtte politiet rykke ut til Nessebanen.

–Det var et arrangement mellom to russegrupper. En fra Levanger og en fra Verdal. De skulle ha fotballkamp og så ble det litt slåssing. Så kom det også mange mindreårige og drakk. Vi hadde ikke kontroll selv, sier Sand og understreker samtidig at det ikke var russepresidenten som laget programmet.

Voksennærhet

Hun er godt fornøyd med samarbeidet med både foreldre, kommune og politi.

–Politipatruljene har vært kjempegrei så lenge vi har oppført oss bra. Kommunen har ikke gjort annet enn å prøve å legge til rette for oss, roser Sand.

Russen, Levanger kommune og politiet hadde i forkant av russetida skrevet under på en avtale som skal holde campområdet rent, trygt og sikkert. I et telt i skogkanten satt det derfor til enhver tid voksne vakter.

–Det funket kjempefint å ha foreldre som vakter. De voksne er bare glad de får hjelpe til og synes det er artig å være med oss og se hva vi gjør. Du føler deg veldig trygg, sier Sand.

Fjorårets russepresident nevnte i sin 17. mai-tale at han håpte årets russekull klarte å være mer inkluderende og at alle skulle feire sammen. Har det vært vanskelig å være én stor gjeng?

–Jeg synes ikke det har vært så ille som han beskrev det. Men det er klart vi kunne vært flinkere til å bruke campen tidligere på kvelden. Noen har vært hjemme til enkelte på vorspiel før de kom til campen, forteller Sand.

Friår

Fredag 18. mai har russepresidenten skolefri, men skal på jobb på Magneten.

–Hvordan føles det å være ferdig med russetida?

–Det er jo selvfølgelig godt, men også veldig trist. Det har vært fint å ha en plass å være sammen. Jeg håper folk har fått nye bekjentskap og at de fortsetter å være sammen med flere enn dem de alltid har vært sammen med, sier Sand.

Nå skal hun bruke to uker på å lese seg opp i eksamen.

–Så skal jeg ha sommerferie også har jeg tenkt å ha et friår der jeg jobber og reiser og kanskje tar opp litt fag, sier Barbro Bratberg Sand.