Avgjørelsen gjør at mottaket ikke kan ta imot enslige mindreårige etter oktober.

Avtalen mellom UDI (Utlendingsdirektoratet) og Levanger kommune gikk nylig ut, og avdelingen for enslige mindreårige vil ikke være i drift etter oktober 2018.

Leira mottak består av tre avdelinger. Bygningene eies av UDI. UDI driver ingen mottak selv, men setter bort drifta til andre. Den daglige drifta av Leira mottak står Levanger kommune for, og staben er også ansatt der. Avdelingen for enslige mindreårige er for ungdommer mellom 15 og 18 år. De har kommet til Norge alene, uten nær familie, og avdelingen fungerer som en ungdomsheim. Avdelingen har bemanning hele døgnet.

–Er de ansatte informert?

–Ansatte har fått informasjon, men om vi har nådd alle ennå vet jeg ikke, sier Storstad

– Nedleggingen betyr at vi har overtallighet blant ansatte, vedkjenner Storstad.

–Tungt

Enhetsleder Rune Leirset ved innvandrertjenesten i Levanger kommune forteller at avdelingen har 38 plasser. Han kan bekrefte at alle ansatte er informert og forteller at avdelingen har 18 årsverk. Hva som skjer med de ansatte som er berørt er usikkert, men Leirset understreker at de er ansatt av kommunen.

–Dette er selvfølgelig tungt. Mottaket har eksistert siden 1990. De enslige mindreårige var ikke med i starten, men ble etter hvert en viktig del av mottaket. For det er litt annet liv med disse ungdommene, sier Leirset.

Beboerne har ikke blitt informert i plenum.

–Vi må ta personlige hensyn og gjøre dette på tomannshånd, sier Leirset.

–Kom dette overraskende?

–Både ja og nei. Asylankomsten er rekordlav og det er heller ingen politisk stemning for å få gjort noe med det. Det er jo ikke mangel på asylsøkere, men de får ikke komme over grensa til oss. Så vi er ikke overrasket som sådan, men det kommer brått på likevel. Vi har drevet siden 1990 og vant siste anbudsrunden i 2011. Nå er det den avtalen som synger på siste verset, sier Leirset.

Omplassering

Han antar UDI nå vil jobbe for å finne nye plasser til ungdommene i Levanger.

–Det som skjer er at UDI disponerer plassene fram til 31. oktober. Det kan fortsatt komme nye ungdommer på Leira fram til da. Jeg antar UDI jobber med å finne nye plasser på de eksisterende mottakene, sier Leirset.

Tre avdelinger

Leira mottak har til sammen tre avdelinger. I tillegg til avdelingen for enslige mindreårige, eksisterer en ordinæravdeling og en tilrettelagt avdeling for asylsøkere med spesielle behov.

Storstad mener ikke at nedleggingen er et signal på at hele mottaket vil bli lagt ned i nærmeste framtid.

–På sikt har man ikke garanti for noen ting. Vi har fått forlenget to avtaler som går ut mars neste år før ny anbudsrunde. Vi mener vi er konkurransedyktige og antar ikke at de andre avdelingene legges ned, sier Unni Storstad.