Det har vært mye styr i Verdal de siste årene, både om grusbanetomta ved videregående og det planlagte helsebygget.

Men helsebygg skal det bli, selv om det førte til at friidrettsanlegg nok en gang ble satt på vent fordi akkurat grusbanetomta ble ansett som den mest aktuelle plasseringen av Verdal kommunes storsatsing innen pleie og omsorg.

Småbruk regulert til boliger

Men nå har det dukket opp en annen mulighet. En mulighet som i hvert fall Verdal pensjonistlag mener kommunen bør vurdere nøye, og som eldrerådet i kommunen nok også stiller seg bak selv om saken ikke er endelig behandlet der.

– I møtet vårt den 23. april vedtok vi en uttalelse der vi antydet at tomtealternativet burde sees på, påpeker leder i Verdal Eldreråd, Brita Kleven Thorsvik.

På det tidspunktet var ikke Estvoldvegen 47 ute i markedet ennå, men det er eiendommen nå.

«Småbruk som er definert som boligområde i den nye kommunedelplanen, hvor det stilles krav om minst 96 boenheter på eiendommen og seks enheter per dekar», heter det i prospektet for næringstomta.

Slipper problemer - gir muligheter

– Tomta ligger sentrumsnært, men tilbaketrukket i forhold til dagens tomtevalg. Her vil man unngå alle problemer og begrensninger knyttet til trafikk og støy som hefter ved grusbanetomta. Den ligger ikke mange hundre meter unna videregående, så avstanden er ikke til hinder for ønsket om en sterk relasjon mellom skolen og det nye helsebygget, argumenterer pensjonistlaget i et brev de har sendt til rådmannen med kopi til eldrerådet.

Pensjonistlaget konstaterer at kommunestyrevedtaket i fjor om å bruke grusbanetomta til helsebygg skjedde til tross for flere utfordringer og begrensninger ved tomtevalget, i tillegg til det førte til at det tidligere vedtaket om å bruke tomta til idrettsformål ikke kunne innfris.

– Estvoldvegen 47 vil være en nærmest ideell tomt for det nye helsebygget, ikke minst med tanke på behov for videre utbygging som vil melde seg fremover i tid, fastslår pensjonistlaget i brevet som er undertegnet leder Inger Marie Skreden Valstad og nestleder Kjell Aarstad.

Flere fordeler

De lister opp flere andre fordeler med å legge helsebygget på Reinsholm.

– Nærheten til barnehagen der, som flere ganger har vært på besøk på dagens Verdal bo- og helsetun og beriket tilværelsen til de eldre.

– Utsikten mot jordbruksland og Verdalsfjella i horisonten - og mulighetene for et flott uteområde.

– Enklere utforming av reguleringsplan.

– Og man slipper altså å finne kostbart erstatningsområde for den lovede idrettsanlegg-utbyggingen.

Prisen utgjør ikke all verden

Verdal Pensjonistlag ber om at en sak om mulig ny lokalisering av helsebygget settes opp på kommunestyrets møtekart så raskt som mulig.

– Dette er en sak som vil få uvanlig stor betydning for mange, i mange tiår fremover, fremhever de.

Tomta, som ligger ute for salg gjennom EiendomsMegler1 Midt-Norge, har en prisantydning på 17 millioner kroner. Dette blir naturligvis en ekstrakostnad sammenliknet med grusbanetomta, som allerede er i kommunens eie.

– Det kan virke som en stor investering, men alle fordelene kan gjøre den til et godt valg. Og 17 millioner er bare 3,6 prosent av den totale summen som er satt av til helsebygg, poengterer pensjonistlaget.

Kunne ikke foreslå tidligere

Ifølge Brita Kleven Thorsvik skal eldrerådet behandle tomtevalg-saken i sitt møte den 5. juni, men de nevnte altså muligheten allerede i sitt møte 23. april, før tomta ble lagt ut for salg.

– Utformingen av selve bygget er ikke startet ennå, og må tilpasses tomta som brukes. Vi er gjennom media blitt kjent med at det skal selges et småbruk på 16 mål i sentrum, og denne tomta synes å være interessant, skrev eldrerådet i en uttalelse, og ba allerede da om at tomtevalget ble vurdert på nytt.

– Det kan hende det er for sent å komme med forslag om annen tomt, men det var ikke før nå at denne 16 mål store tomta kom for salg, sier Brita Kleven Thorsvik til Innherred.

Usikker på attraktiviteten

Da Trønder-Avisa skrev om det forestående salget av tomta for en måned siden, fortalte megler Odd Bremnes at han hadde vært i kontakt med rundt ti utbyggere fra Innherred som kan være interessert i å utvikle eiendommen.

– Men 96 leiligheter selges ikke over natta, og det er mye leilighetssalg i Verdal for tiden, så jeg er spent på hva som blir prisen, sa Bremnes.

At markedet for leiligheter kanskje er litt mettet, kan være kommunens håp, hvis de ønsker å vurdere tomta til helsehus. Det gjenstår å se.

Ber om institusjonsplasser først

I uttalelsen etter møtet sist måned ba for øvrig eldrerådet innstendig om at kommunen i første byggetrinn av det nye helsebygget prioriterer institusjonsplasser foran heldøgns omsorgsboliger, fordi behovet er størst for institusjonsplasser og bemanningssituasjonen er usikker.

Dette ser eldrerådet ut til å bli hørt på. I hvert fall går rådmannen inn for at det «prioriteres en rendyrket institusjonsutbygging i fase 1» når helsebygg-saken kommer til komité, formannskap og kommunestyre de kommende to ukene.

Innherred har fredag prøvd å få tak i rådmann Jostein Grimstad og ordfører Bjørn Iversen på deres kontortelefoner for en kommentar til mulighetene for å vurderte lokaliseringen av helsebygget på nytt, men uten hell på inneklemtdagen mellom 17. mai og pinsehelgen.