Levangerkvinnen Anne-Brit Skjetne har gått lei av NRKs dekning av skandalenyheter. Derfor valgte hun nylig å klage inn rikskringkasteren til Kringkastingsrådet. Brevet sendte hun onsdag.

- Jeg syns at NRK driver for mye skandalejournalistikk. Slik som Peder Madsen-saken, hvor de sender en egen journalist til København for å dekke rettssaken. Det er for meg helt uinteressant å følge over flere måneder. Det er et brutalt mord, og jeg syns ikke NRK skal drive med slik journalistikk. Det finnes mange andre plasser i verden hvor ressursene kan brukes bedre, sier hun til Innherred.

Listhaug-overvekt

Hun mener også at Sylvi Listhaug får for enkelt innpass i NRKs sendeflater.

- En får nesten inntrykk av at det bare er hun som driver med politikk i Norge. Det irriterer meg så mye, og NRK trenger ikke bruke lisenspengene på slikt når de heller bør dekke politikk med analyser, sier hun.

Nå håper hun i første omgang at Kringkastingsrådet tar saken opp til behandling, men hun er ikke sikker på at henvendelsen kommer til et vedtak.

- Jeg håper at rådet tar opp brevet mitt, men jeg tror nok ikke at jeg vinner frem. Men det har irritert meg så lenge at jeg måtte få det ut, sier hun og betegner seg i klagen til Kringkastingsrådet som en lisensbetaler som har gått grundig lei av prioriteringen av nyheter i NRK.

Klage-brevet

«I  NRK-plakaten står det blant annet:

§ 12 NRK skal ha som formål å oppfylle demokratiske, sosiale og kulturelle behov isamfunnet.

§ 21 NRKs tilbud skal i hovedsak være av redaksjonell karakter. NRK skal etterstrebe høy kvalitet, mangfold og nyskaping. NRKs tilbud skal ha tematisk og sjangermessig bredde.

§ 28 Virksomheten skal preges av høy etisk standard. Saklighet, analytisk tilnærming og nøytralitet skal etterstrebes, jf. bl.a. prinsippene i Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklameplakaten.

Som lisensbetaler er jeg nå grundig lei av prioriteringen av nyheter i NRK. Sendingen begynner å nærme seg kjendisspalter i ukeblad. Jeg ber Kringkastingsrådet drøfte den redaksjonelle prioriteringen av nyhetssendinger med utgangspunkt i NRK-plakaten, og utifra de eksempler jeg viser til nedenfor.

  • Hvordan kan NRK forsvare aktualitet og ressursbruk i nyhetsdekning av Peder Madsen saken i Danmark?

  • Hvordan kan NRK forsvare at de opptrer som mikrofonstativ for Sylvi Listhaugs mange bevisst mediaregisserte utspill. Er dette en analytisk tilnærming til hennes politikk? Er Sylvi Listhaug hovedperson i all politikk her i landet?

  • Hvordan kan NRK forsvare  kravet til mangfold og kvalitet i #Metoo dekningen. Den har vært overdrevent skandale-og  personfokusert og  uten analytisk tilnærming? I tillegg har den dominert nyhetsdekningen fullstendig. Er dette virkelig bredde i nyhetsdekning?

  • Hvordan kan NRK forsvare at nyhetsdekningen mer og mer blir personfokusert og privat, uten saklig kritisk og undersøkende tilnærming? Dette er i strid med krav om å oppfylle demokratiske, sosiale og kulturelle behov i samfunnet. Vår lisensfinansierte nyhetskanal begynner i skremmende grad å nærme seg sosiale media vi misliker.»