Tirsdag inviterer Utdanningsforbundet Nord-Trøndelag og UpNorth Film gratis visning av dokumentarfilmen «Hatets vugge» på Verdal kino.

–Jeg har selv sett filmen og den er til både opplysning og ettertanke, og bør være en film som kan sette demokratiet vi opplever i vårt trygge land enda sterkere, sier leder Bjørn Wiik i Utdanningsforbundet Nord-Trøndelag.

Dokumentarfilmen følger tre kvinner som tar over ledelsen i det høyreekstreme greske partiet «Gyllent daggry» når hele den mannlige toppledelsen blir fengslet for å lede en kriminell organisasjon. Det er den norske filmskaperen Håvard Bustnes som gjennom fire år har fulgt Gyllent Daggry fra innsiden. Etter filmvisningen blir det paneldebatt hvor tema er forebygging av ekstreme holdninger og gruppefiendtlighet. I panelet sitter SLT-koordinator Anette Tiller Skjervø i Levanger kommune, Sebastian Klein ved Falstadsenteret og redaktør Roger Rein i Innherred.

Kinobillettene er forbeholdt medlemmer av Utdanningsforbundet, men Wiik ser ikke bort fra ta de også vil ha plass til flere som ønsker å komme. Han mener Gyllent Daggry er et skrekkeksempel på hvordan den politiske ekstremismen kan bli etablert, og at lignende ideologier vokser frem flere steder i Europa.

–Du har de samme kreftene i Frankrike, Nederland og Tyskland. Og vi har sett den ytterste forferdelige hendelsen vi hadde i 2011, som også er det ekstreme bildet på galskapen som kan oppstå, sier Wiik.

Etter å ha sett filmen, satt han igjen med at dette er et tema man ikke kan lukke igjen øynene for.

–Folk må bli klar over hva som skjer og hva som kan skje. Vi må aktivt stå imot slike typer krefter, sier Wiik, som er overbevist om at lærere er sentral i en slik forebygging.

–Lærerne har en sentral oppgave i å undervise i demokrati og medborgerskap. Det er nedfelt i lovverket, også, sier Wiik og forteller at Falstadsenteret er med i et prosjekt som heter Dembra (Demokratisk beredskap mot rasisme og antisemittisme). Dembra er et tilbud om kompetanseutvikling for lærere, skoleledere og andres ansatte i skolen. Den skal styrke arbeidet med deltakelse og kritisk tenkning med mål om å forebygge gruppefiendtlighet og antidemokratiske ideologier.