Rundt 15 ildsjeler tok tirsdag kveld turen til klosterruinene i Munkeby og stilte med river, hagesaks, spader, koster og søppelsekker for å gjøre området fint til sommersesongen.

–Det er Fortidsminneforeningen og Levanger kommune som har ansvaret her, men vi i nabolaget har de siste årene gått sammen og hatt dugnad. I dag er vi vel femten personer, men vi bruker å være rundt 20 til vanlig. Munker fra klosteret bruker også å delta iblant, sier tillitsvalgt i nabolaget, Harald Granaune til Innherred.

Tillitsvalg i nabolaget, Harald Granaune.

Riksantikvaren har nettopp vært på besøk ved klosterruinene og sett på restaureringsarbeidet som blir gjort.

–Vi er samstemte på hva som trengs å gjøres her, så vi skal passe på å holde oss på riktig side av muren, men de blir glade hvis vi plukker opp løvet som ligger inni også. Og hvis vi varsler at gresset er for langt, så kommer kommunen og klipper det, sier Granaune.

Hanne Holthe Munkeby raket løv som bare det.

–Et treff for «kallan»

Dugnaden henger sammen med den aktive foreningen «Hegle gammelkalltreff», hvor spreke, bygdeinteresserte og aktive pensjonister samles en gang i måneden. I denne foreningen er det ingen adgang for damer.

–På dugnad går det greit, men ellers er det ikke lov nei. Det er et treff for oss «kallan». Det må jo sies at damer er mer sosiale enn herrer, så de har flere slike treffpunkt. De er på helsedans og har syforeninger og sånt, det har ikke vi karene. De fleste av oss har sluttet å sparke fotball, så da blir det dugnad i stedet, fleiper Granaune.

Hva er snittalderen?

–Jeg har ikke regnet den ut, men den blir ett år mer for hvert år! Den er nok over 80 ja. Men dette er spreke karer, sier Granaune.

Blant de eldste deltakerne på dugnaden er Harald Fiskvik på 88 år og Ola Indgaard på 90 år. Førstnevnte var grunneier av Munkeby-området i mange år. I dag er det sønnen Håkon Fiskvik, som driver Munkeby herberge, som har overtatt.

(F.v.) 88 år gamle Harald Fiskvik og 90 år gamle Ola Indgaard begynner å dra på årene, men er fortsatt ung til sinns.

–Vi «rale»

Harald har hatt tre hofteoperasjoner og er ikke like rask i beina mer, men ung til sinns, det er det ingen tvil om. Han får ikke gjort så mye dugnadsarbeid, men det er likevel trivelig å delta for det sosiale. 90 år gamle Ola Indgaard har derimot tatt raka fatt og flir vekk det som er av løv.

Du er sprek og rask?

–De sier så. Jeg føler meg i bra form ja, sier han.

Været var mildt sagt på dugnadsgjengen sin side. Ryddesjauen gikk i strålende sol og med flotte omgivelser rundt. Busker ble klippet, sanitæranlegg vasket og ugress luket, slik at de mange besøkende i sommer kan se området i all sin prakt.

Evelyn Munkeby og Solfrid Granaune raker på.

–Det går folk forbi her hver bidige dag. På sommerhalvåret er det også mange turister som overnatter her, spesielt fra Nederland, Østerrike og Frankrike. Jeg vet ikke hvordan de får høre om stedet, det er kanskje noen som har katolske nettverk, sier han.

Indgaard og Fiskvik synes det er trivelig at «munkbyggen» samles på denne måten og at det blir flidd rundt ruinene.

–Også drikker vi kaffe, det er mest derfor vi møtes, sier Indgaard og humrer godt.

–Det er et gammelt ord som heter å «rale»! Det er det vi gjør her. Prater!, sier Fiskvik.