23. mai samles formannskapet i Levanger til sitt maimøte. Da skal politikerne behandle budsjett og regnskap for 2018, med stikktittelen «tiltak for balanse». Årsaken er kommunens økonomiske situasjon. Rådmannen offentliggjorde onsdag sin liste med forslag til hvordan kommuneøkonomien skal bedres, ved å kutte i en rekke tilbud og tjenester.

Sparetiltakene betyr at kommunen åpner for salg av eiendommer og skog, men også å se på nye endringer i skolestrukturen. I saksframlegget fra rådmannen heter det at skolene må kutte i ressursbruk til blant annet pedagoger og fagarbeidere. Blant annet må Ekne barneskole redusere pedagogressursen med 270 prosent og assistentressurs med 42 prosent fra 1. august.

- Dette illustrerer en knapphet på ressurser i grunnskolen i Levanger, og rådmannen finner det naturlig at fremtidig skolestruktur vurderes. Det synes naturlig å se på konsekvenser av flytting av Ekne barneskole til Skogn barne-og ungdomsskole, skriver rådmannen.

- Skolen betyr veldig mye

Kjersti Gustad, som er FAU-leder på Ekne barneskole, synes det er trist hvis skolen og samfunnet på Ekne må ta konsekvensene av økonomien i kommunen.

- Etter det jeg har skjønt ligger underskuddet stort sett på helse. Jeg synes det er trist hvis det skal gå utover Ekne skole. Skolen betyr veldig mye for oss utpå her. Det er godt og trygt for barna og mange av fritidsaktivitetene deres foregår der. Når små samfunn mister skolen er det ikke bare synd for dem, det betyr mye for resten også, sier Gustad til Innherred.

Det er nærmere 80 elever som går på Ekne barneskole i dag. En klasse på 17 elever går ut nå i sommer og cirka 7 elever kommer inn til høsten.

- Hvor mange elever vi har varierer veldig. Vi har et budsjettunderskudd fordi det var så store endringer da flere elever flyttet i fjor. Det gir store utslag, og det blir fortere underskudd her kontra på større skoler, sier hun.

- Attraktivt område

Ekne barneskole er bedt om å spare inn cirka en sjettedel av sitt budsjett fram til jul 2018.

- Som ungene ville sagt, det føles litt urettferdig. Det ene året vi går med skikkelig underskudd, så kommer dette opp. Tidligere år har skolen vært flink til å holde seg på budsjett eller under. Det vi har av lekeapparat på skolen er gjort på dugnad. Vi har bygd ballbinge med tippemidler og gitt den i gave til kommunen. Det hadde vært fint å bli backet opp litt, i stedet for at man skal plukkes fra, sier Gustad.

FAU-lederen er født og oppvokst på Ekne. Hun reiste vekk i noen år for å studere, men flyttet tilbake i 2006 og slo seg til ro der. Hun ser at mange ønsker seg dit, både folk som har vokst opp der og helt nye.

- I fjor sommer var det prisrekord der et hus gikk til én million kroner over takst. Det sier litt om at det er et attraktivt område. Det ligger nært både Levanger og Stjørdal med flyplass, men likevel er det ikke boligtomter her. Det blir snakket om, men så skjer det ingenting. Når det er vanskelig å bygge hus, er det også vanskelig å få unger til skolene. Det tar ikke fire år å få lagt ut ei tomt på Levanger, sier hun.

- En dårlig investering

Gustad påpeker at det er en ærlig sak at rådmannen må spare penger, men hun savner verdidebatten.

- At man ikke bare snakker om kroner og øre. Det er ikke plass til oss på Skogn, og da må det bygges nytt en annen plass. Det er dyr bussing til Ekne allerede og det blir ikke noe rimeligere å busse elevene til Skogn. Hva slags samfunn er det vi vil ha? Vil vi at alle skal bo i Levanger sentrum? Hvis det er det man vil, så er man på god vei, sier Gustad.

Den foreslåtte kuttlisten betyr også at flere saker som har vært debattert heftig før, igjen skal bli diskutert. Deriblant nedleggelse av svømmehallen på Skogn, som også brukes av elevene på Ekne barneskole.

- Alle klassene bruker den. Det skrives om hvor mange som drukner hvert år også skal vi stenge bassenget? Hva med folkehelsa oppi dette? Hvis barna også slutter å gå til fots til skolen? Da blir man sittende i bil igjen. Det er en dårlig investering. Hvis vi skal ha mulighet til å møte den nye eldrebølgen må vi ha frisk ungdom og det er vi nødt til å ta med i pengediskusjonene, sier Gustad.

Se hele listen til rådmannens forslag til innsparinger her.