– Marsimartna må være et årlig arrangement. Det går ikke an å få utstillere til å komme dersom man ikke arrangerer hvert år, mener Svein Kvarving i Levanger næringsforum.

Rådmannen krever at politikerne kutter 30–40 millioner kroner. Onsdag samles formannskapet i Levanger til sitt maimøte. Da skal politikerne behandle budsjett og regnskap for 2018. Rådmannen har en liste med forslag til hvordan kommuneøkonomien skal bedres ved å kutte i en rekke tilbud og tjenester. Han skriver at politikerne må vurdere nøye hvilke ikke-lovpålagte oppgaver som skal videreføres.

– Eksempelvis må det vurderes om det er riktig å bruke midler på avvikling av Marsimartnan årlig og om LevArt er et ønsket prosjekt i kommunal regi. Disse aktivitetene koster kommunen anslagsvis 800.000 kroner årlig, skriver rådmannen.

Men Kvarving mener det ikke bør være et alternativ å arrangere marsimartnan annethvert år.

– Det vil være veldig uheldig om man begynner å arrangere annethvert år, det er det samme som å legge det nes. Utstillerne har sin reiserute og å legge inn Levanger kun annethvert år vil ikke være aktuelt for dem. Da blir marsimartnan glemt og utstillerne vil satse på andre steder, sier Kvarving.

Han mener det bør gå an å drive en marsimartna som går i økonomisk balanse.

– Det bør gå an å drive med et lavere budsjett. Marsimartnan er et stort kulturelt arrangement, og det går nok med en del kroner fra kulturbudsjettet, mener Kvarving og foreslår at andre enn kommunen kan ta over arrangementet.

– Noen andre burde ta over drifta. Det kan være Levanger næringsforum eller Levanger vel, da vil vi sannsynligvis også få til å drive på et lavere budsjett. Kanskje få inn flere inntekter. Neon aktører er flinkere på akkurat det, sier Kvarving.

Gode erfaringer

Leder Trond Hattrem i Levanger handelsstand er enig.

– Marsimartnan er et populært arrangement, men de som stiller hvert år vil miste interessen dersom det ikke blir hvert år. Jeg synes marsimartnan er en av høydarene i Levanger og bør heller foredles enn forlates, sier Hattrem.

Han tror ikke Kvarvings idé om å la andre overta drifta er en dårlig idé, og legger til at Levanger handelsstand har gode erfaringer med Levanger næringsforum som teknisk aktør under Levangermartnan.

– Vi klarer å drive martnan på nært null. Det bør ligge et fundament i bunn som gir arrangementet balanse. Ut fra vår erfaring mener jeg at det skal la seg gjøre også med marsimartnan, sier Hattrem.

LevArt

Anne Gro Erikstad er ansatt 60 prosent i LevArt, som er en ikke-kommersiell virksomhet i Levanger og som tilrettelegger for samtidskunstprosjekter.

– Jeg har lyst å si at jeg er veldig stolt over at Levanger har kunnet gjort dette i så mange år. Det er nå viktig at politikerne tenker over hva de gjør med får felles kultur. Jeg skjønner at politikerne har noen vanskelige valg, men vi ønsker å være i en konstruktiv dialog med administrasjonen og politikerne, sier Erikstad.