– I fjor sa jeg aldri mer, ler Hilde Gunn Slottemo.

Sommerkafeen på tunet Slottemo i Stiklestad ble på alle måter en suksess da det ble arrangert av Hilde Gunn Slottemo og familien tre sommerdager i fjor. Men det krevde mye arbeid og Slottemo var fast bestemt på at det skulle bli med det ene året.

– Men så ringte de fra fagforeningen Samfunnsviterne og spurte om vi kunne arrangere sommerkafé sammen. Falstadsenteret og Litteraturhuset i Trondheim ville også være med som arrangører og det er jo kult, sier Slottemo.

Bokbad

16. juni åpner Slottemo hagen og låven for sommerkafé igjen. I fjor ble den arrangert i tre dager, men i år lages program for kun én dag. Guri Hjeltnes gjør et historisk blikk på ulike minoritetsgruppers situasjon i Norge. Etter dette innlegget blir det samtale mellom Guri Hjeltnes, som er direktør ved HL-senteret (senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter) og Christian Wee, som er direktør ved Falstadsenteret.

Bror Hagmann har skrevet flere bøker om utsatte og sårbare barn. Boka Leo ble gitt ut i 2017 og inneholder samme tematikk. 16. juni tar han med seg boka til Slottemo og skal bokbades av journalist Guri Hjulstad.

Bandet Bajazz er husband og skal spille både dag og kveld.

Fylkessammenslåing

Programmet avsluttes med paneldebatt med deltakerne Kolbjørn Almlid (tidligere fylkesordfører i Nord-Trøndelag, SP), Yngve Flo (historiker), Espen Leirset (statsviter), Ingrid Skjøtskift (politiker og ordførerkandidat i Trondheim (H)) og Oddveig Storstad (sosiolog). I fjor var sammenslåingen av de trønderske fylkene tema i debatten. I år følges den opp med tittelen «Hva nå, Trøndelag?». Merete Verstad, som er distriktsredaktør i NRK Trøndelag leder debatten.

– I Nord-Trøndelag har mange tenkt at sammenslåingen kan føre til sentralisering i Trondheim. Hvem er den sterke parten er nok en redsel blant folk og noe vi vil få belyst. Vi vil diskutere hvordan vi kan få en balansert utvikling og samarbeid i den nye enheten, sier Slottemo.

–En sommerkafé for intellektuelle?

– Jeg håper alle får lyst å komme hit. Man kan sitte i ulike deler i hagen. Det blir debatter man kan være med på om man har lyst, og man kan kjøpe seg kaffe eller kald drikke og bare prate og møte folk, sier Slottemo.

I fjor ble det servert tacosuppe og grillmat. Hva som vil stå på menyen i år ennå ikke avgjort, men Slottemo lover varmmat. Hun forteller om rundt 200 besøkende hver dag.

– Det var kjempestemning selv om det var trangt og kaotisk som bare det. Det er jo en gammel låve og vi har ikke serveringserfaring. Men folk var blide og det var gode foredrag, sier Slottemo og anbefaler folk å kle seg godt.

– Låven er ikke isolert så folk må ha på ullgenser og gjerne ta med tepper, sier Hilde Gunn Slottemo.