Den siste uken hadde vi et forsøk om solfangere ved forskerlinja. Målet var å få innblikk i hvordan man kan dra nytte av solenergi. Sola kan brukes som en diger energikilde som slipper ut energi hele tiden. I tillegg er energien grønn, og dermed veldig ettertraktet.

Den solenergien som hvert år treffer norsk landegjord, utgjør nesten 1,3 ganger mer energi enn energiforbruket til hele verden på et år. Problemet er at vi ikke er i stand til å utnytte mer enn noen få brøkdeler av solenergien. Solenergien kan derfor ikke forsyne et norsk bolighus med all nødvendig energi, men det kan være et viktig tilskudd. Norge er allerede en stor utnytter av grønn energi gjennom våre vannkraftverk.

Den vanlige årsproduksjonen fra alle Norges over 600 vannkraftverk er til sammen bare 100 TWh. Solenergien kan gi så mye som 1700 ganger så mye som vannkraftverk klarer, men vi nordmenn utnytter ikke den solenergien vi har mulighet til utnytte.

Solfangere er innretninger som høster opptil 80% av energien de får fra solen, og lagrer energien som varme. Varmen lagres som oftest i vann, som pumpes gjennom solfangeren, som deretter lagres i en tank. Herifra kan vannet brukes til blant annet oppvarming av boliger.

Til forsøket trengte vi noen tykke plastposer, to metallplater (en svart og en blank), vann, en lyskaster og termometer.

Forsøket gikk ut på at vi festet plastposer på baksiden av de to metallplatene. Posene fylte vi med 100 milliliter vann hver, og ett termometer hver. Deretter satte vi platene ca. en halv meter fra en lyskaster, som i dette tilfellet skulle være solen. Hvert 30. Sekund målte vi temperaturene i posene, og skrev de ned. Dette holdt vi gående i ett kvarter. Etter det satte vi alle temperaturene inn i excel, og lagde et linjediagram av verdiene. Det var tydelig at den mørke platen bla varmest, og da absorberte mest varme.

Markus Hassel og Håkon Gray