Levanger kommune skal gjøre om parkeringsplassen ved Kirkegata 11 (gamle byskolen) til en park. I den forbindelse samarbeider kunstnerne Bjørg Nyjordet og Magnar Gilberg med kommunen om å gjøre om asfaltarealet til fruktbar jord. Og de vil ha innbyggerne med på arbeidet.

–Vi som kunstnere prøver ut forskjellige innredninger. Det som vanligvis skjer når det bygges en park, er at utenforstående dirigerer og da får ikke folk noe nærforhold til stedet. Vi er opptatt av at folket er med på utformingen, sier Magnar Gilberg.

Jord

Kunstprosjektet bærer den nynorske tittelen «Jord bind» og prosjektet har blitt tildelt 325.000 kroner fra Kunst i offentlige rom.

–Vi synes det er interessant dette med hvordan vi tar i bruk jorda. Da min oldefar dyrket heimgården så hadde han dyrkbar skog å bruke. Vi har død asfalt. Under er det sand og stein, så første steg er å produsere jord. Å lage jord er jo basis for dyrkingsbiten, sier Gilberg.

Vokser allerede

Allerede har det blitt laget et område med dyrkbar jord langs ene husveggen. Her vokser rabarbara og i fjor høst ble det tatt opp potet herfra. Kunstnerne har allerede hatt flere besøk av folk som vil flytte asfalt og lage jord. Tirsdag var en gruppe fra Staup barnehage med og utformet parken.

–Vi har laget et slags skjelett og i bingen skal vi ha oppi forskjellige materialer. Kanskje kvister og noe tang. Hva tror dere skjer da, spør Gilberg barnehageungene.

–Stinker! Svarer Henrik kontant før han også kommer på at det kanskje blir til jord.

Tar imot besøk

Kunstnerne skal være i området både i sommer og høst og håper de fremtidige brukerne av parken vil delta i prosjektet.

–Så lenge vi er her er det bare å dukke opp, sier Magnar Gilberg.

Anne Gro Erikstad i LevArt forteller at gjerdene mot Sundet skal fjernes.

–Området blir omformet som et amfi og vi får god utsikt mot vannet, sier Erikstad og legger til at hele skoleområdet skal bli til grøntområdet.

–Ett av grepene som er gjort er å la kunstnerne komme tidlig inn i prosessen. Det har vært dialog med parkens brukere, sier Erikstad.

Gjerdene her skal fjernes. Foto: Marte Skjesol
Ruter med asfalt er skjært opp for at publikum skal kunne flytte asfalt og omgjøre sanda under til dyrkbar jord. Foto: Marte Skjesol