2017-utgaven av Vømmølfestivalen står nemlig som et eksempel til etterfølgelse hva angår publikums opptreden.

– Vi hadde få uønskede hendelser å rapportere om, fremhever lensmann Knut Olav Røstad like før en ny utgave av festivalen står for tur.

Gjerne gjenbruk av publikum

Med årets tema «gjenbruk», er derfor politiet, andre etater og arrangørenes største ønske gjenbruk av fjorårets flinke deltakere.

– Det å få ting innenfor de rammene vi ønsker er en jobb som er gjort over flere år. Gjennomføringen har blitt stadig bedre de siste årene, sier innsatsleder i politiet, Per Henrik Bykvist.

Han berømmer både frivilligheten, arrangørenes planlegging, kommunen, andre etater og kolleger i politiet for den jobben som er gjort for å gjøre Vømmølfestivalen til et hyggelig arrangement for store og små.

Kan ikke gjentas for ofte

Av erfaring vet imidlertid alle at alle gode oppfordringer må gjentas, år etter år. Både for å minne på gamle og opplyse nye deltakere i arrangementet som samler opp mot 15.000 mennesker i gatene på lørdag og kanskje 6.000 på fest i parken samme kveld.

Hvert år møtes de ulike instansene på forhånd for å planlegge og koordinere innsatsen.

– Vømmølfestivalen 2018 skal bli minst like bra som i fjor, sier Per Henrik Bykvist.

Samme lover og regler

Da holdt det med noen muntlige advarsler til deltakere i toget, og det var lykkeligvis ikke en eneste voldshendelse å melde om i forbindelse med festen.

– Det viktigste å huske er at alle lover og regler gjelder like mye under vømmølarrangementene som ellers i året. Drikking på offentlig sted kan føre til anmeldelse, bot og oppføring i strafferegisteret, påpeker innsatslederen.

Alle kjøretøy som skal delta i toget, må minst ha dagkjennetegn - og for å få det må kjøretøyet være i god stand.

Det arrangørene har et ekstra blikk på i år er sikkerheten i toget.

– Blant annet vet vi av erfaring at noen ekvipasjer har åpen ild til grilling eller andre ting, og da må sikkerheten være ivaretatt rundt dette, sier vaktansvarlig Arild Thomassen.

Trenger flere frivillige

Politiets svar på hvor mange personer de vil stille med i forbindelse med toget og festen på kvelden er «nok folk». Arrangørene ønsker heller ikke å trappe ned på omfanget av vaktmannskap, snarere tvert om.

– Det er litt for få som har meldt seg som vakter til nå. Vi ber innstendig om at de som kan tenke seg å bidra tar kontakt med Morten Aune eller meg, sier Arild Thomassen.

Belønningen, i tillegg til å gjøre festivalen til en trygg og god opplevelse for unge og gamle, 900 kroner til laget eller foreningen man representerer.

– Vi bør ha på plass over 250 frivillige, sier Thomassen, som kan glede seg over at ikke bare foreldre og aktive i Verdal IL stiller opp, men også flere andre klubber, lag og foreninger i kommunen og nabokommunene.

Røde Kors er på plass med både båt i elva og personell til å utføre førstehjelp ved behov.

«Kor e foreldran hæn?»

Den siste oppfordringen fra lensmann Knut Olav Røstad er at foreldre har kontroll på sine barn, og selv er tilgjengelige dersom det trengs.

– Men vømmøl skal de naturligvis få ta del i på de arrangementene som er for dem, både den rusfrie vømmølfesten i Folkeparken på torsdag og toget på lørdag.