Tillitsvalgt Jens Syver Løvli er klar på at de kommunalt ansatte i Levanger ikke er særlig fornøyde med å se at det igjen må kuttes i drift og tjenester. Det kom fram i administrasjonsutvalgsmøtet med tillitsvalgte og formannskapets politikere onsdag.

–Forslag om å fjerne seniortiltak kom litt brått på, og dukket opp i avisene. Som tillitsvalgt, må jeg nevne at vi satt med samme sak i 2017. Nå foreslås det igjen å kutt, men kuttene er ikke spesielt kunnskapsbasert eller basert på tall. Det er mer resultatet av en idémyldring hvor det legges inn tiltak, sa han.

Mangler fakta

Løvli viste spesielt til at det foreslås kutt i seniortiltak blant kommunalt ansatte. Han etterlyste i møtet tall og faktagrunnlag på hvor mange som blir berørt og hva det betyr i innsparing å kutte i tilbud til denne gruppen.

–Vi har ingen prognoser, og det er umulig å støtte dette for oss, sa han og la fram en uttalelse på vegne av de tillitsvalgte, hvor det ble foreslått å beholde nåværende seniortiltak inntil videre.

Tillitsvalgt Arnstein Wekre la også vekt på de ansattes jobbtrygghet i en periode hvor det er sagt at kommunen må dekke inn merforbruk på 10-14 millioner kroner.

–Jeg prøver som tillitsvalgt å ikke la vårt lag slippe seg ned. Om et fotballag slipper seg ned 10 prosent mot bunnlaget, så går det dårlig. Vi må ha fokus på det vi skal gjøre, fordi dette er en forstyrrende sak for oss, sa Wekre til politikerne i administrasjonsutvalget, som består av formannskapet og tillitsvalgte.

Staup for dårlig bemannet

Han la også vekt på at kommunen må tenke økning i kapasitet, blant annet ved Staup helsehus, som han kalte minimalt bemannet per i dag.

–Det er meningsløst at en avdelingsleder leder over 100 hoder. Det er umenneskelig, og da driver de ikke personalledelse hvor ansatte blir sett og hørt. I tillegg til å styrke lederspennet, må vi ansatte flere innen helseenheten. På Staup helsehus er vi nå minimumsbemannet og har for lite ansatte pluss alt for mye bruk av overtid. Der er det ansatte som har 200-300 timer overtid i året, så vi er nødt til å tenke kapasitetsøkning og ansette flere i faste stillinger. Jeg tror at tre-fire faste stillinger kunne tatt unna deler av overtiden, og det er min klare henstilling. Vi har ikke råd til å slippe oss ned, men må heller ha trykk på situasjonen, sa Wekre til politikerne.

Rådmann Ola Stene tegnet et utfordrende bilde av kommuneøkonomien, hvor flere kutt er nødvendig.

Ordfører Robert Svarva (Ap) delte oppfatningen til de tillitsvalgte av at overskridelser i budsjettene skaper usikkerhet blant ansatte, så vel som andre.

–Det skaper stor utrygghet for pårørende og ansatte, og det er uheldig. Jeg har tidligere uttalt at det blir feil å for eksempel starte en ny diskusjon om skolestruktur i forbindelse med dette. Det er også uheldig å kutte ned på lærlingeordningen. Samtidig har rådmannen en jobb å gjøre for å finne inndekning i regnskapet, og vi er nødt til å bringe ting i orden. Roten til våre utfordringer ligger i helseenheten, og vi må gå på roten til overskridelsene. Da blir det merkelig å for eksempel bøte på situasjonen med å selge kommuneskogene. Det hjelper heller ikke på driften i helseenheten, svarte Robert Svarva (Ap).

Kritiserte lederne

Kai Lennert Johansen (Ap) uttrykte også frustrasjon over hvilken vanskelig økonomisk situasjon kommunen har endt opp i. Han sammenlignet det med å være i himmelen i fjor, mens kommunen nå befinner seg nærmere dens rake motsetning.

–Jeg begynner å lure på hva som har skjedd? Spurte han og sa at innsparingssummene er for vanskelige å forholde seg til.

–Odd Roksvåg sa at vår rådmann ikke får nobelprisen i økonomi, og det tror jeg heller ikke du har fortjent. Og helsesjefen viser til økning i antall brukere. Det er en del x-er og y-er og det er vanskelig å lage prognoser, og vi politikerne har også gjort våre vedtak. Men jeg spekulerer på hvordan jobbingen på ledernivå foregår i kommunen, sa han til formannskapet.

Formannskapet diskuterte kuttforslagene onsdag, og hadde en vanskelig oppgave foran seg.

Han la også vekt på at det forklarer lite når det skrives i spareforslagene at alle enheter pålegges å bruke maksimalt 99 prosent av opprinnelig budsjett.

Karl Meinert Buchholdt (V) stilte også spørsmål til om kommunen er riktig organisert innen helsesektoren.

–De som får knuste visjoner her er dem som går i vikariater, ikke de som er faste ansatte. For de har ansettelsestrygghet, sa han og foreslo en uavhengig gruppe for å utrede helsesektorens styring og oppbygging. Forslaget ble imidlertid nedstemt, og fikk bare to stemmer.

Berget svømmehall og Åsvegen 5

Ap, Senterpartiet og KrF uttrykte også bekymring til kuttforslagene, og la fram en smørbrødliste med endringsforslag.

–Vi er bekymret for retningen kuttene tar, sa Ina Kollerud Pedersen (Ap) på vegne av de tre partiene. De sørget blant annet for ikke å legge ned Skogn svømmehall fra 1. juli. De fikk også endret forslaget om å avvikle drift av Åsvegen 5 fra 1. januar neste år, slik at institusjonen inntil videre er trygg. De fikk også fullt flertall for et forslag om å holde all overtidsbruk på et absolutt minimum, samt at det blir ansettelsesstopp ut året med mindre det godkjennes av øverste leder.  Det kuttes også to millioner kroner i innkjøp, som fordeles på enhetene i kommunen.

Ingen skoleutredning

Rådmannens forslag om å starte utredning av skolestrukturen, hvor det blant annet skal ses på elevflyttinger fra Ekne og Ytterøy, ble også strøket av politikerne. Forslaget ble nedstemt av et samlet formannskap.

Enhet for institusjonstjenester får også fem millioner kroner ekstra til å dekke merforbruk. Møtet varte til klokken 17.45 onsdag ettermiddag, og den komplette protokollen med vedtak og endringer blir først klar senere onsdag eller tidlig torsdag ifølge kommuneadministrasjonen. Den kan da leses her.