Neste lørdagskveld spilles det vømmølmusikk i Folkeparken, i ny og gammel drakt. Fra høyttalerne ved Ørens Meieri vil sanger som Råne-Ræser» og «Ståle Støggsterk» avgruppa Beist skape god feststemning.

Uheldig utvikling

Etter det Innherred kjenner til er det noe misnøye fra idrettslagets side om Ørens Meieris opplegg for lørdagskvelden 2. juni, akkurat på samme tid som den store vømmølfesten arrangeres i Folkeparken. Idrettslaget skal ha sett på dette som en uheldig utvikling, som kan være med å svekke den tradisjonelle festen.

Vømmølfestivalens leder, Svenn Erik Sagvold, fremhever at det er et godt samarbeid med utelivsbransjen i Verdal. Samtidig har han et lite hjertesukk.

– For Vømmølfestivalen er det litt uheldig at det legges opp til litt konkurrerende arrangement. Vi kan ikke nekte noen ha et slikt opplegg, men å ha åpen restaurant og konsert er to forskjellige ting. Men vi synes det er positivt at utelivet er med, slik vi har det på fredagskvelden. Og vi er godt fornøyd med Ørens ellers, sier Sagvold.

Han legger til at det ikke må utvikle seg slik at idrettslaget trekker seg ut av samarbeidet med næringslivet og at det ender opp bare med et lukket arrangement i Folkeparken.

Med tanke på bruk av livemusikk og større arrangement i sentrum denne kvelden oppsummerer Sagvold med å si: –Vømmelhelga er en gang i året. Det finnes mange andre helger å ta av.

Snakker gjerne

–Jeg oppfatter ikke at det er noe uenighet mellom oss. Vi har et godt samarbeid med idrettslaget, sier Bjørn Utseth som er daglig leder i Ørens Meieri.

–Det starter på torsdagen med vømmølquiz, og på fredagskvelden skal vi ta i bruk den nye scenen. Her vil vi ha de samme musikerne som sirkulerer mellom utestedene og teltet i Jernbaneparken.

Når det gjelder selve arrangementet lørdag kveld, påpeker Utseth at det også har vært musikk og et alternativ på Ørens også tidligere.

–Dersom idrettslaget er misfornøyd med noe, får de komme og snakke med oss. Vi har ikke hørt noe, sier Utseth.

–Vi håper ikke vi starter noe «brann» med det vi gjør, sier Kenneth Aksnes i Target Management. Han vil heller fremheve initiativet og den drivkraften Utseth representerer.

–Med den nye, faste scenen vil Verdal få mange, nye muligheter. Vi har flere planer på gang, sier Aksnes.

Scenen vil gjøre det lettere for små og store aktører å opptre i sentrum. Her er alt rigget, klappet og klart.

–Det vil ikke koste noe å leie. De som vil bruke scenen kan ta kontakt med Target, som har fagkunnskap og kompetanse på det med å gjennomføre arrangement, sier Utseth.

Beist og Gravøl

Opplegget som Target Arrangement står for på Ørens Meieri neste lørdag omfatter to grupper. Fra Orkdal og Trondheim kommer det ferske bandet Beist. De lager fengende og energiske låter med et skranglete og gammeldags lydbilde. Frontfigur er den munnrappe vokalisten Arne Wormdal som spiller banjo ig synger på kav orkdalsdialekt.

Bandet som ble startet i 2017 har allerede gjort stor sukess med låter som «Ståle Støggsterk» og «Råne-Ræser». Sistnevnte sang skal ha passert 500.000 avspillinger på Spotify.

Relasekonsert

Når Beist tar turen til Verdal på selve vømmølkvelden er det for å ha releasekonsert på sitt første album, «Dans som en idiot». Ifølge arrangøren skal Beist ha en opptreden på cirka halvannen time.

Den andre gruppen som skal skape stemning på Ørens er Gravøl. Bandet skal ifølge egne uttalelser spille skikkelig Vømmølmusikk uten «pynt eller porselen». Gravøl er ledet av Torbjørn Solstad. Han er kjent fra andre gruppesammensetninger, og har

Moderne vømmølbygd

Nå kan det kanskje være en viss slektskap mellom Rotmos vømmølunivers og den verden som Beist skildrer.

Slik omtales gruppa i forhåndsomtalen fra Kultar.no:

–Alle som har vokst opp på bygda kjenner en Ståle Støggsterk eller en kar som er litt for glad i å bruke bilen til både festlokale og transportmiddel gjennom ei forglemmelig helg på landeveien. Du finner dem begge, og mange flere lignende karakterer, i Beists viseunivers.

Tre scener i parken

Verdal idrettslag på sin side tar i bruk tre scener i Folkeparken, slik det har vært i flere år. På hovedscenen spiller Vømmøldalens Lensmannsorkester, Skei & PT, Johan Møkkerbakkens orkester, GRAS, Vømmølgutan og Hestegrei og De Lydhøre.

Mer eller mindre de samme bandene vil dukke opp i teltet og Sarvet. Her vil også de De Resirkulerte, P.A.Røstads orkester, Ola Uteliggers og Hånstauran dukke opp.

I tillegg til dette er det musikk og flere grupper i sving fredagskvelden. Både Talia, Ørens Meieri, og i bakgården på Verdal hotell er det live-musikk med for det meste vømmølpreg.

Skjenkeavslag

Verdal idrettslag har heller ikke fått det helt som de ønsker med tanke på skjenkebevillinger. Det ble søkt om tillatelse til å skjenke i teltet ved Jernbaneparken fredagskvelden, der det blir musikk av Hestegrei og De lydhøre, Vømmølgutan og P.A. Røstads orkester. En slik skjenketillatelse har ikke kommunen innvilget.

–Vedtaket er fattet og begrunnet i det prinsipielle standpunktet fra rådmannen, og som ble støttet av formannskapet i april 2013. Da var det enighet om at en ikke ønsker nye utvidede skjenkesteder midt i sentrum, opplyser formannskapssekretær Line Therese Ertsås.

Avslaget til idrettslaget er påklaget til Fylkesmannen. En annen aktør i sentrum som ikke har fått gjennomslag for alle skjenkeplaner er Talia. Utestedet har søkt om å få skjenke på sitt utvidede område også på dagtid lørdag, fra 10 til 14. Det har kommunen sagt nei til.