Det jobbes etter hvert bredt for å bedre kårene og gyteforholdene for sjøørret i Verdals-bekkene.

Elevene på Stiklestad skole har allerede tatt sitt engasjement for Brokskitbekken inn i skolehverdagen. Her har de gjort en innsats for å bedre situasjonen for bekken som tidligere har vært full av fisk.

Gode nyheter

Kontaktperson ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), førsteamanuensis Stian Stensland, har gode nyheter om akkurat Brokskitbekken.

–NVE melder at bekken skal åpnes i sommer, slik at fisken kommer seg opp til de gode gyteområdene ved og forbi skolen, forteller Stensland.

NMBU planlegger neste onsdag et sjøørretseminar i lag med Stiklestad skole.

–Våre resultater for status i bekkene i Verdal skal da presenteres, sier Stensland.

I fjor startet en større gjennomgang av gytebekkene i Verdal, der student Eir Hol fra NMBU med lokal assistanse karta situasjonen. Resultatene fra hennes masteroppgave vil bli lagt fram på seminaret.

Elever fra 6. klasse ved Stiklestad skole skal også fortelle om hva de har gjort etter at de har brukt bekken som «klasserom» det siste året.

Var full av fisk

I tillegg presenterer en rekke andre aktører sine tanker og hva de kan bidra med for å få mer sjøørret tilbake i bekkene. Anton Rikstad, fiskeforvalter Fylkesmannen i Trøndelag, kommer til seminaret. Det gjør også Einar Valsø, som er pensjonert gårdbruker. Han skal fortelle om hvordan det før var i Stiklestad-bekkene.

Ulovlig fiske

Kunnskapen om hva som er lov og ikke rundt sjøørretfiske er fortsatt noe variabelt. Det fikk Stian Stensland igjen bekreftet da han sist søndag gikk en tur nedom Moeparken søndag.

Der traff han en kar i 20-årene som fisket med sluk. Fiskeren hadde da tatt en sjøørret.

–Jeg fortalte vennlig at det ikke var lov å fiske i elva før 1.juni, at sjøørreten var fredet i alle Trondheimsfjordelvene, og at fisken han hadde fått var under minstemålet på 35 cm. Altså tre brudd på reglene. Fiskekort hadde han naturligvis ikke, men det selges vel ikke kort for den strekningen tror jeg, sier Stian Stensland.

Fiskeren hevdet han ikke visste at det var forbudt å fiske der, noe Stensland kan tro på.

–Han var trønder og hadde bodd på Verdal et par års tid. Jeg tipset ham om Leksdalsvannet som fiskeplass. Der kan det gjerne tas mer fisk. I elva er det for lite sjøørret, sier Stensland også til andre som har lyst til å fiske.

Setter opp skilt

Stian Stensland oppfordrer kommunen til å følge opp slik at det blir satt opp skilt om fiskeregler og situasjonen for sjøørreten på deler av strandpromenaden.

– Nye Moeparken er besøkt av mange nå, så man kan nå både fiskere og samtidig opplyse allmenheten, sier Stensland.

På det sistnevnte har det allerede kommet tilbakemelding fra Inga Stamnes i Verdal kommune om at det nå vil bli tatt tak i dette med det første.