«Det minner om opptakten til supersommeren 2014»

Værspåmannen tror vi kan gå mot en ny tropehet juli-måned.

2014-sommeren ble en badesommer av de helt sjeldne på Innherred. I år kan det bli likedan.  Foto: Anders Romsøy Johansson

Nyheter

Nå har det vært tropehete allerede, søndag ble maksimumstemperaturen på den offisielle værstasjonen i Verdal på 27,1 grader. Midt i måneden var det dessuten ytterligere to dager med over 25 plussgrader som maksimum.

Riktignok er det litt igjen til varmen vi opplevde i juli måned i 2014, da det var 22 dager med over 25 grader mellom 4. og 29. juli.

Men mai er mai og juli er juli.

Trope-juli

Kan vi få en juli-måned i år lik den vi hadde for fire år siden?

– Det er svært sannsynlig, mener den gamle værspåmannen i Verdalingen, som gjør et comeback for Innherreds lesere som følge av de fantastiske utsiktene.

– Og hvorfor det?

– Jo, det er mange likhetstrekk mellom det vi har opplevd til nå i år og hvordan 2014 fortonet seg. Det var svært lite nedbør gjennom vinteren den gang, og slik har det også vært i år, sier værspåmannen.

Bare en drøy tredjedel av normalen

Helt likt er det naturligvis ikke, men grovt sett er mye slik det var den gang. I 2014 var det nedbørsfritt fra 12. januar til 17. februar, og tørken hadde vart fra før jul. Det falt minimalt med nedbør frem til starten av mars, og veldig mye kom det ikke resten av måneden heller selv om det totalt sett var relativt normalt.

April var også av det tørre slaget, og i mai kom det litt over halvparten av normalen. Selv juni med et par-tre store regnskyll havnet under normalen.

– I år har det vært mindre nedbør enn normalt i alle de fire første månedene. Ikke med så ekstreme tørkeperioder som i 2014, men totalen er ganske lik. Vi fikk bare ti millimeter i februar, og 107 millimeter til sammen i januar til april. Normalen er 245, påpeker værspåmannen.

Flere like trender

I mai er summen 21,3 millmeter, og ingenting tyder på at det kommer mer de siste tre dagene. Dermed blir det godt under normalen på 50 millimeter denne måneden også.

– I 2014 kom det 32,8 millimeter i mai, ikke store forskjellen fra i år.

I dag bokskriver vi den femtende sommerdagen i år. I 2014 var det faktisk bare åtte, men tiden etter 17. mai var veldig fin - akkurat som i år.

Så kom det ti sommerdager i starten av juni, og det kan hende vi er helt på skjema til 2014 i midten av juni.

– Vi hadde enda verre skogbranner i 2014 enn til nå i år. Men igjen et likhetstrekk, sier værspåmannen, som derfor ser for seg at årets julimåned fort blir som den var for fire år siden.

– Det er rett og slett så mange sammenfallende trender at det kan bli ren reprise. Kanskje har det med atmosfærens sammensetting, tror han.

Vill juli og første del av august

I så fall er det mye å glede seg til også når det blir ferietid.

I 2014 ble det registrert 28 sommerdager i juli, de fleste av dem altså dager med over 25 grader også. De tre dagene det ikke var over 20 grader var 16. og 18. juli, da det kom tordenskurer, og månedens siste dag, da makstemperaturen var 19,9 grader.

11 av de 13 første dagene i august var det også over 20 grader.

– Tordenvær er naturligvis alltid en fare når det blir så varmt, og det er ikke så hyggelig. Men jeg tror innherredsbygg og andre kan glede seg mange fine dager på verandaen i sommer, sier værspåmannen.

– Hva med høsten da?

– Det er for tidlig å si noe om. Men i løpet av et kalenderår har det en tendens til å jevne seg ut. Så det kan bli en meget fuktig høst, hvis alt skal tas igjen før 2019. Vi får kanskje håpe at værgudene bruker litt lenger tid på utjevningen, smiler han.

Værspåmannen - her i godværet for enda litt flere år siden - tror på en supersommer i år.