Storslagen utstilling om aktivister

Hovedutstilling på Stiklestad med sterkt budskap.

Hvor finner man engasjementet og motet til å kjempe? På Stiklestad er årets hovedutstilling viet personer som har kjempet mot urettferdighet. 

Nyheter

Fredag kveld 1. juni åpnet årets hovedutstilling på Stiklestad. I andreetasjen (Messaninen), vises AKTIVISTENE!. Det er en samling portretter av både svært kjente og kanskje noe mindre kjente nordmenn.

Iffit Qureshi er hovedpersonen bak utstillingen. Qureshi er fotojournalist og foredragsholder og står blant annet bak den populære Facebook-siden Humans of Oslo. Hun har også en rekke populære utstillinger bak seg. I utstillingen AKTIVISTENE! viser hun resultatet av et prosjekt der hun har møtte sterke stemmer og mennesker i samfunnsdebatten. Felles for de portretterte personene er at det alle har kjempet en kamp for rettferdig-het.

Hva er prisen?

Hva er prisen for å gå til kamp mot urettferdighet i dag? Og hvor finner man engasjementet og motet til å kjempe? Disse spørsmålene dannet grunnlaget da samfunnsdebattanten startet arbeidet med utstillingen Aktivistene.

Resultatet kan du nå altså se på Stiklestad. Det er et møte med 32 ildsjeler som har inspirert, mobilisert og brutt ned eksisterende fordommer i Norge. På utstillingen finner vi blant andre portrett av Per Fugelli, Arild Knutsen, Marte Goksøyr og Kim Friele. Sistnevnte har siden tid-lig på 1960-tallet vært en sentral skikkelse i den norske homokampen.

Skeive muslimer

Dette portrettet bringer fram ettertanken når ett av de andre portrettene viser Nora Mehsen. Hun kjemper for skeive muslimer og er i dag leder for Skeiv Verden - en nasjonal interesseorganisasjon for lesbiske, homofile, bilfile, intersex, trans- og queerpersoner. Til daglig jobber hun som rådgiver i likestillingsavdelingen til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Utstillingen setter søkelys på både glemte og levende utfordringer ved det norske samfunnet. Marte Goksøyr er for eksempel en moderne aktivist. Som skue-spiller, forfatter og samfunnsdebattant har hun engasjerer seg i spørsmål omkring fosterdiagnostikk og sortering av mennesker med Downs syndrom.

Som en del av årets hovedutstilling er det også kommet inn bidrag fra barn og unge fra Trøndelag. De har på utfordring fra Stiklestad Nasjonale Kultursenter arbeidet med temaet «Det jeg brenner for»!

Menneskeverd og ansvar

Iffit Qureshi var i går på Stiklestad og vil dukke opp igjen under Olsokdagene i slutten av juli.

På åpningen av årets talerstolprogram under Olsokdagene presenteres to innslag. Det første blir Ungdommens talerstol. Her blir det satt søkelys på samfunnsansvar og hva det er som får oss til å kjempe. Unge fra regionen skal dele sine tanker om hva de brenner for.

Deretter blir det en samtale mellom Iffit Qureshi og Bård Stensli. Sistnevnte fikk i 2007 YS´ likestillingspris for sitt mangeårige arbeid for åpenhet om homofili i politiet og mot alle typer hatkriminalitet. Bård Stensli er også en av de som er portrettert i AKTIVISTENE!