I snart 35 år har Levanger SV markert FNs miljøverndag med å dele ut enten ris eller ros til lokale personer, organisasjoner eller bedrifter i lokalsamfunnet. I år tildeles to diplomer for godt miljøarbeid til Ecopro AS og Biokraft AS.

- Jeg ber dere tilstedeværende tenke gjennom hvordan matavfall, papir, plast og restavfall ble behandlet for for eksempel 25 år siden? Alt ble puttet i en svart sekk, hentet og kjørt på fylling i de fleste kommunene. Slik ble avfallet liggende uten tilgang på oksygen og ble i stor grad omsatt til metan. I dag behandler en av dagens prisvinnere, Ecopro AS, matavfall/organisk avfall fra mer enn 50 kommuner i Midt- og Nord-Norge. Dette avfallet omdannes i bioreaktorer til metan (CH4). Gassen videreforedles til komprimert biogass som i første omgang skal brukes som drivstoff for trekkvogner/lastebiler for tungtransport. Slik benytter en metan fra matavfall til å gjøre en viktig jobb, framfor å la gassen dunste opp i lufta som drivhusgass, som er om lag 20 ganger verre enn CO2. Slik kan en si at en gjør tungtransporten utslippsfri – ingen fossil energikilde benyttes. Dette er pionerarbeid i vårt nærområde, som fortjener flere miljøpriser. I dag får Ecopro AS Levanger SVs pris, skriver partiet i sin begrunnelse for å gi Ecopro prisen.

Biokraft vinner for gass

Om prisvinner Biokraft AS skriver Levanger SV følgende:

Går vi noen år tilbake i tid, slapp Norske Skog på Fiborgtangen ut i fjorden ca. 300 liter vann per sekund, som hadde en temperatur på ca. 45 grader. Dette representerte en enorm energimengde. Norske Skog tilbød interessenter å benytte denne energikilden til ulik virksomhet, men ingen meldte seg. Tilsvarende gikk store mengder organisk avfall til Trondheimsfjorden. Bevisstheten om at ingen ting egentlig er avfall, men at avfall er ressurs på feil plass, kan vi si at Biokraft AS har forstått og vil utnytte på en utmerket måte, skriver Levanger SV.

Ecopro og Biokrafts prisvinnere gratulerte hverandre under utdelingen på torget i Levanger sentrum.

De viser også til at Biokraft AS skal benytte avfall fra oppdrettsfisk og annet organisk avfall, samt avfall fra papirproduksjonen til å produsere flytende klimanøytral biogass. Anlegget på Skogn skal i første omgang produsere biogass tilsvarende 25 millioner liter fossilt brensel til tungtransportsektoren. Også ved denne produksjonen, som hos Ecopro AS, får en biogjødsel for landbruket som restprodukt.

- Levanger SV mener Biokraft AS fortjener samme positive honnør som Ecopro AS. Vi ønsker å gi vårt lille, synlige bidrag med honnør til representanter fra de to bedriftene ved å overrekke en blomsterbukett og et diplom til dem begge for utmerket grønn næringsvirksomhet og eksemplarisk miljøpolitikk, skriver Levanger SV.

Både kaktus og ros

Ifølge Astrid Saure har Levanger SV enkelte år delt ut kaktus i stedet for diplom, i tilfeller hvor de har ønsket å gi ris til noen som ikke har bidratt til god miljøvennlighet. Blant annet fikk Levanger kommune prisen da de ikke sanerte gamle kloakkledninger, noe som førte til et skittent og forurenset Eidsbotn.

- Vi ser at det har nyttet å gi en kaktus, da det har blitt ryddet opp etterpå. Men det er selvfølgelig hyggeligere å gi ros og diplomer, slik vi gjør i dag, sier Hanne Ihler Toldnes.

- Det er veldig hyggelig å få en slik pris etter ti år med produksjon, og en runde med investeringer i oppgraderinger. Miljøarbeid er forankret i alt vi gjør, og vi fokuserer på å gjøre ting riktig, sier Tore Fløan ved Ecopro/Ecogas AS.

Roser Per Aunet

Glad var også Odin Krogstad ved Biokraft, som i dise dager forbereder produksjonsstart ved Biokraft-fabrikken på spissen av Fiborgtangen. Det blir da verdens største fabrikk for produksjon av flytende biogass.

- Vi har jobbet i flere år med dette prosjektet, hvor produksjonen skal være i gang 1. juli i år. Vi regner med full produksjon i løpet av 2,5 måned. Fordi det er en stor prosess, som tar tid, vil vi også starte et forprosjekt ganske snart for å planlegge en mulig utvidelse av fabrikken på Skogn, sier Krogstad.

Han legger til at Levanger SV har vært en god samarbeidspartner for Biokraft-etableringen på Skogn.

- Vi har hatt et nært samarbeid med SV over tid, og ikke minst med Per Aunet, som er en fagmann. SV har vært pådrivere og en viktig medspiller innen fornybar energi og fornybart drivstoff, sier han.