Det har i disse dager blitt vedtatt av Stortinget å innføre en ny bemanningsnorm for alle barnehager i Norge. Den går ut på at det maks skal være tre barn per voksen på småbarnsavdelingen og maks seks barn per voksen på storbarnsavdelingen. Normen gjelder fra 1. august i år og kan medføre ekstra kostnader for flere barnehager.

I Levanger har man hatt en slik bemanning i flere år. Andre steder i landet kan man lese om ansatte som er alene på småbarnsavdelingen en hel dag.

–Så vi har vært i en gunstig posisjon, sier styrer ved Purktrøa gårdsbarnehage, Ingebjørg Mikalsen.

Hvordan oppleves hverdagen med dagens bemanning?

–Hvis alle er på jobb, så har vi det rimelig bra. Men hvis tidligvakta kommer klokken syv og neste vakt er syk, kan vi oppleve å være alene med 13 småbarn og 24 store barn frem til kvart over åtte, sier Mikalsen.

–Og det er helt normalt, sier styrer og eier av Abra Cadabra barnehage, Kristin Lyngstad.

I forrige uke fikk KrF gjennomslag for at 100 millioner kroner skal brukes til å dekke kostnader i oppstartsfasen av normen, men siden Levanger allerede har en slik bemanning, får ikke barnehagene her ei krone av midlene.

–Vi har vært litt for flinke, så de belønner de som har gjort en dårlig jobb, sier enhetsleder barnehage i Levanger kommune, Kari Olafsen Aunet.

Barnehageopprør

Normen har fått kraftig motstand landet rundt. Det er opprettet en egen gruppe som heter Barnehageopprør 2018. De har fått inn 26.000 underskrifter og mer enn 350 historier fra ansatte i barnehager som skal illustrere at normen ikke er god nok.

Historiene er merket med #uforsvarlig. Disse ble delt ut til politikerne på Stortinget i mai. Mye av grunnen til opprøret er at normen ikke gjelder under hele åpningstiden og at tilskuddet som er gitt ikke dekker kostnadene.

Initiativtakerne bak barnehageopprøret påpeker at politikerne ikke synes å ha tatt hensyn til at barnehageansatte går i vaktsystem, at de skal ta pauser, avholde møter, planlegge, skrive rapporter og henvisninger samt gjennomføre foreldresamtaler. Det skriver de i Stavanger Aftenblad.

–Det vil ikke være tre voksne på jobb klokken syv om morgen, det blir kun i kjernetiden. For Levanger sin del får man ingen flere voksne i barnehagene med denne normen, sier styrer ved Frol barnehage, Marte Løvli.

Representanter fra alle barnehager i Levanger var tirsdag samlet til styremøte på rådhuset. Der diskuterte de konsekvenser av ny pedagog- og bemanningsnorm.

Vil unngå oppsigelser

Fra 1. august trår det også inn en ny pedagognorm. Den gjør at flere ufaglærte vil bli byttet ut med pedagoger. I de kommunale barnehagene i Levanger vil det bli ansatt åtte eller ni nye pedagoger, noe som koster dem om lag 300 000 kroner.

–Det blir noe overtallighet, men kommunen vil ikke at noen skal miste jobben sin. Vi prøver å finne andre arbeidsplasser til de som er ufaglærte, sier Aunet.

Normen sier at det skal være én pedagog per 14 store barn, mot tidligere 18. Det skal også være én pedagog per syv små barn, mot tidligere ni.

–Det er veldig bra at vi får flere fagpersoner i barnehagen, men vi får ingen midler til dette. Pedagogene skal ha et visst antall timer med planlegging i uka og i denne perioden blir det færre voksne rundt barna, sier Mikalsen.

Marte Løvli ved Frol barnehage frykter blant annet at det blir mindre tid til aktiviteter utenom barnehagens lokaler når de er færre voksne.

–I en stor barnehage så utgjør dette ganske mange timer med planlegging. Vi skal ha fem pedagoger på Frol og da er det 20 timer i uka som går med til det. Jeg tror det vil bli vanskeligere å gjennomføre turer for eksempel og frykter det blir dårligere kvalitet på utetiden, sier hun.

–Det hadde jo vært logisk når pedagognormen blir økt, at bemanningen også blir det, sier Lyngstad.

–Ikke godt nok

Tirsdag denne uken var representanter fra alle barnehagene i Levanger, både private og kommunale, samlet på rådhuset til et styremøte. Tema var hvilke konsekvenser endringen har i Levanger.

–Hos oss er det foreldre som bevisst kommer til barnehagen når de vet at det er to på jobb, fordi de er klar over hvor hektisk det er. Det er prisverdig, men det er ikke et godt nok tilbud når de egentlig har behov for å komme en halvtime tidligere, sier Mikalsen.

Under styremøtet ble det lagt frem forslag om at alle barnehager i Levanger legger seg på en felles åpningstid på ni timer, slik at det blir tettere bemanning gjennom dagen.

–Vi ønsker å starte en prosess med dette nå, og vil ha en diskusjon med foreldre og politikere om hva de ønsker barnehagen skal være. Vi er jo i et konkurransemarked, så ideen er at alle barnehagene går sammen og sier ni timer, sier Aunet.