Morgenrapporten

Flytter omskjæringstilbud ut av regionen

De som ønsker dette, får delvis støtte fra helseforetaket.

Fagdirektør Henrik Sandbu.  Foto: Helse Midt-Norge

Nyheter

En motorsykkelfører ble fraktet til sykehus etter at vedkommende kjørte inn i autovernet ved Hallemskorsen på fylkesvei 759 i Verdal søndag ettermiddag.

Les mer om saken her:

Motorsyklist kjørte inn i autovernet

Føreren er fraktet til sykehuset.


Utover det har ikke politiet stort å melde om fra våre to kommuner siste natt.

Den mest leste saken vi omtalte i går, handlet om en ung jente som la seg på gulstripa på E6:

Ung jente løp midt ut på E6 og la seg ned på veien

- Dette er galskap, og må stoppes!


Været

Vi har nå lagt bak oss to flotte helgedager på værfronten, og må belage oss på at temperaturen synker noe i gjen. Værutsiktene bærer bud om overskyet, og temperaturer i farvannet 10-13 grader. Etter alt å dømme blir det oppholds også i dag. Det er likevel sjanse for at det kan komme noen få regndråper.

Polkabjørn og Kleine Heine

Kulturuka i Levanger ble innledet i helga, og fortsetter med flere arrangement på programmet også i dag. Polkabjørn og Kleine Heine er på farten, og skal på sin side opptre to ganger. I formiddag er konserten spesielt rettet mot barn og familier, med barnehager i kommunen blant inviterte. Senere senere i dag dukes det for ordinær forestilling. Begge steder i Festiviteten.

Ellers vil «Ønskekonserten» gjeste allsang i rådhuset, samt Ytterøy helsetun senere påd agen. Det blir for øvrig bakekurs, yoga, minikonsert med Levanger Mannssonglag, og tur til Bukkhaugen med en ventende fiolinist på toppen.

Flytter omskjæringstilbud

Helse Midt-Norge har inngått en avtale med Ibsensykehusene AS og flytter tilbudet om rituell omskjæring av guttebarn til Gjøvik, Porsgrunn og Arendal.

– Det betyr at de som ønsker omskjæring, må reise ut av regionen. De får et tilbud som vi delvis bekoster. Men de må selv betale egenandel og reiseutgifter, sier Henrik Sandbu, fagdirektør ved Helse Midt-Norge, til Adresseavisen. Egenandelen er ifølge avisen 4.000 kroner.

St. Olavs hospital etablerte tilbudet i 2015, og gjennomførte samme år 37 rituelle omskjæringer. Ifølge Dagens Medisin var St. Olav dermed det offentlige sykehuset som utførte flest omskjæringer, skriver Adresseavisen. Men i fjor sommer ga St. Olav beskjed om at de ikke lenger kunne opprettholde tilbudet.

Høyre tar alkohol-grep

Høyres sentralstyre har vedtatt en rekke nye retningslinjer som følge av metoo-sakene i norsk politikk.

I de nye etiske retningslinjene heter det ifølge Dagbladet at det alltid vil bli sørget for at det finnes et tilstrekkelig antall ansvarlige til stede som er edru på arrangementer. Videre heter det at «alle sentrale tillitsvalgte og ansatte skal ha en ansvarlig omgang med alkohol».