Håpet å få jobbene sine tilbake - istedet legges hele barnehagen ned

Såpeoperaen på Røra ser ut til å ende med at kommunen må trå til for barna.

Ina Elisabeth Johnsen (t.v.) og Ingrid Haugmark (t.h.) ved Elvebakken barnehage på Røra streiket for like rettigheter. De fikk full støtte fra Hege Grande (Fagforbundet Trøndelag), Bente Pedersen (Fagforbundet Inderøy) og Arnt Sigurd Kjøglum (Fagforbundet Trøndelag). Her fra 16. april i år.  Foto: Leif Arne Holme

Nyheter

Flere medier og LO-utgivelsen Fagbladet skrev i vår om en arbeidskonflikt i Elvebakken barnehage på Røra.

Frem og tilbake

Fagforbundet tok flere ansatte ut i streik da de ble nektet tariffavtale på arbeidsplassen. Etter flere ukers kamp ga barnehageeier Borgny Kjølstad til slutt etter, og lot dem få beholde tariffavtalen likevel (avtalen som sier noe om lønn, arbeidsvilkår, pensjonsordning, hva som skjer under yrkesskade og svangerskap, og andre rettigheter som ansatt).

Streiket for sine rettigheter - ble oppsagt

– Vi må få klarhet i hva som har skjedd, sier SVs stortingspolitiker Lars Haltbrekken.

Før hun bare en uke senere sa opp tre av de streikende, og bare lot den av de som streiket med veldig lang fartstid i barnehagen få beholde jobben.

Begrunnelsen var at hun skulle redusere driften på grunn av egen helse.

Mer frem og tilbake

Men så trakk barnehageeieren søknaden til kommunen om å redusere driften, fordi kommunen sa at hun ikke kunne redusere bemanningen for så å øke den senere igen, når hun ble frisk.

– Det ville skapt en uforutsigbar situasjon, med svært dårlige forutsetninger for å legge til rette for alternative løsninger, både areal- og personalmessig, sa rådmann Peter Ardon i Inderøy til Fagbladet i går.

At driften ikke skulle reduseres likevel fikk rådgiver ved kompetansesenteret i Trondheim, Lise Ulseth, til å håpe at oppsigelsene ble trukket tilbake.

Ser på mulighetene for økt kommunal kapasitet

Parallelt med konflikten i den private barnehagen har Inderøy kommune kartlagt mulighetene for å opprette flere kommunale barnehageplasser, for å ta hånd om barna som ville miste plassen sin ved redusert drift i Elvebakken.

I dag skriver Trønder-Avisa (+) det som gjør at at håpet om at de ansatte skulle få tilbake sine jobber var altfor optimistisk. Inderøy kommune har nemlig fått beskjed om at Elvebakken barnehage legges ned.