– Mødre har klipt håret til barna og mange har også klippet håret sitt selv. Jeg har sett mye hjemmeklipp og hårfasonger hvor jeg merker de har brukt en lengde på maskinklipp. Og jeg skjønner jo det. Bor man på Ytterøy må man bruke en halv dag for å dra til frisør på fastlandet, sier Kristin Holmen.

Hun er opprinnelig fra Trondheim og ble kjent med Lars Laugsand fra Ytterøy her. De to flyttet til Namsos hvor hun gikk frisørlinja, mens han fullførte sykepleierutdanningen. For fire år siden valgte de to å flytte til Øvre Erstad på Ytterøy, og overta gården fra Lars’ foreldre. Holmen er utdannet både frisør, hud- og spaterapeut og barne- og ungdomsarbeider. Nå er det snart ett år siden hun fullførte drømmen sin og åpnet Svalen salong hjemme på gården, faktisk i samme lokale hvor svigerfar Karl Laugsand startet bedriften Svin på Skogen.

Med et innbyggertall på rundt 500 har ikke Holmen fulle arbeidsdager.

– Jeg måtte utvide åpningstidene i mai, men ellers jobber jeg til sammen omtrent to hele arbeidsdager i uka. Jeg antar jeg har mellom 40 og 50 prosent arbeidstid i salongen. Jeg kunne tenkt meg 60 prosent, og jeg satser jo profesjonelt, men jeg føler ennå at jeg bare er i startfasen, sier Holmen.

Der magien skjer

Etter å ha bodd på øya i fire år, har hun mye godt å si om både Ytterøy og ytterøyningene.

– De er så gode på å bruke hverandre, sier Holmen.

Hun nevner blant andre Berit og Tore Nøst som tar i bruk kunnskapen fra sine litauiske naboer i produksjonen av ost på gården. Og Marit Sandsør, som begynte å sy skinnprodukter da Ytterøy utmarkslag savnet noen som kunne ta vare på rådyrskinn. Nå skal Sandsør åpne butikk på fastlandet, men vil fortsatt ha verkstedet på Ytterøy.

– Vi hjelper hverandre. Jeg hadde for eksempel et nattbord hvor skuffa var ødelagt. Da fikset naboen den. Det er flinke og selvstendige folk her. Mange gårder har egne produkter. Folk prøver ut ting og realiserer seg. Det virker som Ytterøy er der magien skjer. Det er her ting blir gjort. Aldri i livet om jeg hadde åpnet egen salong i Trondheim. Men på Ytterøy går det an sier Holmen og minnes sitt første møte med øya.

– Første gang jeg var her ble jeg faktisk syk. Og det var ingen leger her, men masse veterinærer på tilbudssida, ler Holmen.

– Om det oppstår en krise, er det alltids noen på Ytterøy å ringe, legger hun til.

Både Holmen og kundene har mye å snakke om når de møtes i salongen.

– Det er veldig trivelige folk her på Ytterøy. Folk ønsker deg godt. Når jeg har kunder i salongen, kan vi snakke om alt og ingenting, sier Holmen.

Turist på øya

Hun har flere tips til dem som tenker å besøke øya i sommer.

– På Rampa får du kjøpt mat og du kan samtidig stikke innom Bua Dekor, sier Holmen, og legger til at hun skulle ønske Rampa hadde fått utnyttet turismen bedre.

– Dagrun (Myhr, red.anm.), som eier Rampa, ville kjøpe nabohuset, for det fins ikke overnatting for turister på Ytterøy. Men hun fikk ikke tillatelse fra kommunen, sier Holmen.

7610 Rampa er både kiosk og spisested og betegnes som Ytterøys møtested. Et steinkast unna Rampa ligger Bua Dekor. Her driver Ida Skauge interiørbutikk sammen med sin mor Wenche Skauge og tante Monica Bjørvik.

Om sommeren er også Ytterøy bygdetun et møtested. Det er her operaen i Bjørvika Nord holder til. For bygdetunet ligger nemlig i Bjørvika, ikke den i Oslo, men på Ytterøy. Da det på slutten av 90-tallet skulle bygges opera i Bjørvika i Oslo, ville ikke ytterøyningene være noe dårligere. Dermed ble det satt opp opera hver sommer på Ytterøys Bjørvika, også. I år blir det forestilling 30. juni. Hildegunn Eggen er konferansier og på solistlista finner vi Maija Skille, Torstein Fosmo, Martin Hatlo, Kari Ulfsnes Kleiven og Camilla Stenhoff Vist. Lavrans Haga er gjestesolist.

Som en hyttetur

Ytterøys Bjørvika er ikke bare opera. Hver dag, unntatt mandager, er det levende tun. 14. juli arrangeres den årlige bygdedagen på tunet med en rekke aktiviteter for barn og voksne, bodsalg og matsalg.

Men ifølge Holmen er det ikke nødvendig med spesielle aktiviteter for å gjøre et uforglemmelig besøk på Ytterøy.

– Du kan ta med sykkelen og sykle rundt øya. Eller ta deg en topptur, foreslår bykvinnen som har blitt en storfornøyd øyboer.

– Å bo på Ytterøy, det er som en hyttetur som aldri tar slutt, smiler Kristin Holmen.