Gjennom hele dette året vil Verdal historielag tilby publikum å bli bedre kjent med året 1718, året da svenskekongen Karl den 12. falt for en kule ved Fredriksten festning i Halden.

Stor dramatikk skjedde også i vårt nærområde, på begge sider av grensen. Den store påmeldingen til bussturen til historielaget, forteller at folk er nysgjerrige på det som hendte for tre hundre år siden.

Kontraster

Målet for turen var det lille stedet Handøl i Jamtland. I solskinn og vakkert vårvær var det vanskelig å se for seg dramaet som utspant seg her i disse traktene vinteren 1718-19, da minst tre tusen soldater omkom på flukten fra Norge.

Karolinerne, under ledelse av general Armfeldt, hadde i oppdrag fra kong Karl 12. å innta Trondheim. De lyktes ikke med oppdraget, og det var under den «berømte» retretten over Tydalsfjella at flere tusen omkom. De som overlevde snøstormen over fjellet kom seg ned i traktene rundt Handøl, som ligger to timers kjøring fra Verdal.

Karoliner-obelisk

Over 50 personer var med på bussturen sist lørdag, og deltakerne fikk både historisk og geografisk innsikt i hendelsene som fant sted for 300 år siden.

Det var turutvalget med leder Johannes Overmo som hadde fått i stand turen. Det var stopp ved flere minnesmerker, blant annet ved den store obelisken i Duved.

Tre hundre år etter karolinernes dramatiske felttog, er nordmenn hjertelig velkommen på Hanriis kafe i Handøl. Rundt bordet sitter Tor Jentoft, Stig Selseth, Synnøve og Erik Lian og Knut Gunnar Brenne.

Siste stopp var middagsservering på Hållandsgården i Undersåker, før ferden gikk rundt Kallsjøen, som viste seg fra sin beste side denne dagen.

Marit Arnesen Veimo