–Vi må være såpass realistiske at vi ser at det kan bli avslag når saken skal behandles av kommunestyret på onsdag. Sannsynligheten for avslag er nok større enn at Torbjørn får oppreisningen sin, slik signalene har blitt gitt til nå, sier Trond Knudsen i støttegruppa for Torbjørn Skårstad. Han er også en av de rundt 10-12 personene i arbeidsgruppa som har samlet inn godt over 500 underskrifter til et innbyggerinitiativ for å kreve at politikerne behandler forslaget om å gi Skårstad oppreisning for å ha blitt feilplassert på spesialskole som ung. Dersom politikerne sier nei på onsdag, vurderer støttegruppen å ta saken videre.

–Vi vurderer nå alternative veier framover, dersom det blir avslag i kommunestyret. Vi er i gang med å vurdere alternative veier videre. Det kan bli nødvendig å trekke inn flere spesialister/ fagpersoner enn de vi har hatt kontakt med hittil. Noe av utfordringen med det, er at det fort vil koste penger. Hittil har alt arbeid skjedd på frivillig basis uten noen kostnader. Støttegruppa vil eventuelt vurdere om en innsamlingsaksjon kan være aktuell. En aktuell vei videre kan være å be Sivilombudsmannen om å vurdere saken. Vi er ikke ferdige med denne saken, og skal se hva som er farbar vei dersom Torbjørn får avslag hos politikerne, sier Knudsen.

561 personer i alle aldre og med ulik bakgrunn skrev under på lista til støtte for Torbjørn Skårstad.

Han poengterer at det ikke er snakk om en erstatningssak, men om oppreisning for en betydelig lavere sum enn hva en erstatningssak ville medført.

–Torbjørn er ikke opptatt av pengene, men av å få en personlig unnskyldning. Han fortjener mer enn løse ord, og ordene til blant annet Børge Lund stikker ikke særlig dypt, sier Knudsen.

–Hvordan har responsen vært fra dem dere har oppsøkt under underskriftskampanjen?

–Folk er veldig støttende, og stiller seg undrende til at politikerne er så steile. Det er ikke snakk om en stor økonomisk sak for kommunen heller, og mange sier at kommunen må bli ferdige med dette, først og fremst for Torbjørn. Han får ikke fred før kommunen sier unnskyld og mener det på alvor. Vi har ikke opplevd mange som har vegret seg for å skrive under. For min egen del hentet jeg ikk rundt 200 underskrifter og opplevde kun en håndfull personer som ikke ville skrive under. Og da mest fordi de ikke hadde lest seg opp på saken ennå.

–Tror du dere kunne samle inn enda flere underskrifter?

–Ja, det gjør jeg. Vi var 10-12 personer som jobbet med det effektivt i to-tre uker, og vi hadde fått enda flere underskrifter dersom vi hadde brukt mer tid og stått på stand i tillegg til å oppsøke folk dør-til-dør.

- Upassende opptreden

Asbjørn Norberg, Skogn

–Jeg syns at det er trasig at saken har blitt slik. Torbjørn fortjener bedre, og jeg syns at politikerne spiller litt høyt når de kaller dette desibeldemokrati. Da føler jeg meg provosert, og politikerne kom dårlig ut av dette. Jeg syns ordføreren kunnet klubba ned slike utsagn, når over 500 personer har sagt sin mening. Det er upassende, mildt sagt. Jeg håper at saken snur i kommunestyret.

Anne Petra Husby, Levanger

–Jeg kjenner ikke mannen personlig, men som medmenneske synes jeg dette er en grusom sak. Jeg har lest om det i avisen og husker mange av dem som var på Røstad, vi lekte ofte der. Hvis du ikke hadde sterke personer i ryggen på den tiden, så var det vanskelig. Torbjørn Skårstad har hatt mange år der han har følt på urett, og jeg tror ikke det er mange som klarer å sette seg inn i hvordan han har hatt det. Jeg synes kommunen gjør det lettvint ved at de bare sier nei. Jeg skjønner at de har dårlig råd, men 250 000 kroner er ikke en stor sum i dagens samfunn. Jeg synes det hadde vært flott av kommunen å gi han oppreisning.

Mertha Kathrine Bøhn, Skogn

–Jeg kjenner han ikke personlig, men har stor sympati for ungene som ble feilplassert på den tiden. Det var noen fra min egen hjemplass som ble plassert på Røstad. Personlig synes jeg 250 000 kroner er en liten sum for å hjelpe en mann. Det er uansett ikke pengene det står på, men det at han får oppreisning. Hvis ikke må det være mulig å starte en kronerulling.

Lucie Kjelvik.

Lucie Kjelvik, Levanger

–Som tidligere skolemenneske har jeg alltid vært svak for dem som ikke har hatt det så enkelt her i livet. Derfor synes jeg det var rett og rimelig å støtte Torbjørn Skårstad på denne måten.

Jeg synes det er smålig av Levanger kommune. De burde bedt han oppriktig om unnskyldning for den urett han har lidd. Samtidig burde de også gitt han oppreisning gjennom å betale han 250 000 kroner. Det er småpenger i en slik sammenheng, når vi tenker på hva Skårstad har måttet gå i gjennom.

Helge Elvebakk.

Helge Elvebakk, Okkenhaug

–Jeg synes det var litt for lettvint at bare rådmannen kunne bestemme dette på egenhånd. Derfor mente jeg det var både rett og rimelig at kommunestyret burde få saken på sitt bord, slik at saken fikk en grundig behandling av vårt øverste demokratiske organ. Utover dette har jeg ikke fulgt saken så tett, da jeg har vært opptatt på andre områder.

Kim Heggelund.

Kim Heggelund, Levanger

–Jeg har faktisk satt meg ganske godt inn i saken etter at jeg ble gjort oppmerksom på den via noen i støttegruppa. Skårstad ble plassert på institusjon av skolestyret i kommunen den gang. Derfor mener jeg det er bare rett og rimelig at kommunen retter opp dette vedtaket, både gjennom å be om unnskyldning og å betale erstatningsbeløpet. Det bør jo være en liten sum når vi ser hva kommunen bruker penger på ellers. Jeg må også se at jeg ble rimelig provosert da jeg leste om Reberg og Lund sine uttalelser da saken var oppe i kommunestyret. Det synes jeg viser liten medmenneskelighet, og mangel på respekt for sine sambygdinger. De burde gått en runde med seg selv.

Renate Bakken, Skogn.

- Jeg synes det er veldig bra at Torbjørn har folk rundt seg som støtter han og det minste jeg kunne gjøre var å skrive under på underskriftsaksjonen. Jeg kjenner ikke Torbjørn personlig, men har fått saken lagt fram av Trond Knudsen og fått høre hvordan han feilaktig ble stemplet som evneveik. Det minste de ønsker seg er en liten unnskyldning for at han ble plassert på Ekne og Røstad, og jeg synes det er synd at kommunen ikke kan gi han en oppreisning for måten han ble behandlet på. Jeg ønsker selvfølgelig at de skal få kjempet denne saken.

Odd Håpnes, Levanger.

- Det er nedslående at vi ikke har systemer som kan ivareta moralsk og økonomisk oppreisning for en person som uforskyldt har blitt utsatt for en så stor urett. Men jeg vil respektere et demokratisk fattet vedtak.