Arild K. Pedersen forklarte sin blanke stemme med at det ikke var kommet noen forslag på varaordførerkandidat fra «liste én», det vil si det opprinnelige partisamarbeidet inngått i etter valget i 2015. Fra talerstolen ga Pedersen uttrykk for at Høyre ikke viser evne eller vilje.

Ordfører Bjørn Iversen (A) med ny varaordfører ved sin side, Pål Sverre Fikse (Sp). Foto: Roger M. Svendsen

- Det bekymrer meg

- Arbeiderpartiets inngang til denne saken er prinsippiell. Vi legger listesamarbeidene som ble utarbeidet og lagt fram i forbindelse med konstitueringen i 2015 til grunn. Det mener vi er den mest profesjonelle og ryddigste måten å håndtere en slik type konstitueringssak på. Samme hva som skjer av politiske avklaringer gjennom en valgperiode, så vil det være slik at et valgteknisk samarbeid ved konstituering vil ligge der i hele fireårsperioden, uansett om man ønsker det eller ikke. Jeg er forundret over at Høyre ikke lenger har evne eller vilje til å bidra med å ta ansvar for å tilføre Verdal politisk ledelse med de forpliktelser partiet tok på seg i 2015. Det bekymrer meg.

Mener det vekker oppsikt

Arild Pedersen sa han ikke er spesielt overrasket over at kommunestyret står overfor Pål sverre Fikse som kandidat, men  poengterte også at Høyres forslag vil vekke oppsikt. Og som replikk til Aksnes' forslag, formulerte Pedersen seg slik:

- Tatt i betraktning at Høyre opprinnelig er en del av et annet listesamarbeid, og var det ved konstitueringen i 2015, så vil det nok vekke oppsikt at Høyre velger å fremme forslag på en kandidat fra det andre listeforslaget. I den forbindelse vil jeg spørre Oddleiv Aksnes om det er slik at Høyre fortsatt står ved politikken på avgjørende områder som for eksempel Ørin sør. Er man fortsatt opptatt av å legge til rette for næringsareal og ikke frede Fættaskogen? Har man kommet til forståelse med Senterpartiet på jordvern, og har man endelig fått innrømmelse fra Senterpartiet på at fødselstall, skolestruktur og økonomiske konsekvenser knyttet til det, er noe som Verdal kommune er nødt til å håndtere framover?

Forslagsstiller Oddleiv Aksnes (H). Foto: Roger M. Svendsen

- Kompromiss er en del av det politiske spillet

Bjørn Iversen ville ikke slippe til for politisk debatt på som er en valgsak, men ga Oddleiv Aksnes anledning til å svare.

- Jeg kan svare enkelt. Høyre står i utgangspunktet for politikken sin, og programmet som partiet gikk til valg på. Men politikken er slik at noen ganger må man inngå kompromiss. Det er vel en del av det politiske spillet, kommenterte Aksnes.

Både ordfører Bjørn Iversen og Arild K. Pedersen ga for øvrig uttrykk for at det er bra det nå kommer på plass en varaordfører i Sjøvolds fravær.

- Jeg har vært bekymret for ordfører og komiteledere som gjennom lenger periode har vært utsatt for store merbelastninger. Så vi får tatt unna oppgaver som ligger til det vervet, oppsummerte Pedersen