Da vi i 1STF var i Oslo i slutten av mai, besøkte vi også Rjukan i Telemark. Der skulle vi hoppe i strikk og besøke industriarbeidermuseet.

Strikkhoppingen foregikk fra Vemorkbrua. Det dype Vemorkjuvet er et av Rjukans mest spektakulære attraksjoner og et sted for opplevelser og eventyr. Med sine 84 meter ga den en utrolig opplevelse under strikkhoppingen, der man var 60 meter i fritt fall.

Hoppingen var frivillig, og det var i utgangspunktet tolv som skulle hoppe. De fleste var veldig nervøse da de sto på brua og visste at de om noen minutter skulle hoppe utenfor. Det å komme seg ut på plattformen var heller ikke så lett, men da du først sto oppå der så var instruktørene veldig motiverende. Da en del hadde hoppet, endret noen mening og ville hoppe likevel. Dette var de glade for i ettertid.

Etter strikkhoppingen fikk vi en omvisning rundt på industriarbeidermuseet, hvor vi fikk et nært møte med både norsk industri og krigshistorie. På Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork fikk vi oppleve det fantastiske energieventyret som utspant seg på Rjukan, og som er grunnlaget for at Rjukan sammen med Notodden nå er på UNESCOs verdensarvliste. Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork er kanskje mest kjent for sin presentasjon av Rjukans krigshistorie. Vemork var åstedet for en av de viktigste sabotasjeaksjoner under 2. verdenskrig, da norske sabotører hindret tyskerne i å utvikle atomvåpen av tungtvannet som ble produsert her. Vi fikk også se filmen «If Hitler had the bomb», en dokumentar om tungtvannssabotasjen.

Opplevelsen på industriarbeidermuseet, men ikke minst strikkhoppingen var en minneverdig opplevelse vi sent vil glemme.

Kristin Strømmen og Ann Julie Stenkjær Liabakk