Det var under fylkestinget sist uke, og behandlingen av saken om opprettelse av et nytt mobbeombud i Trøndelag, at Jann Karlsen (KrF) fra Levanger fortalte om utfordringene sine i barndommen.

– Jeg begynner med å være litt personlig. Etter å ha hatt ei barne- og ungdomstid full av mobbing på bakgrunn av tro, kropp, handlinger og å være nyinnflyttet trønder i Nordland - med gal dialekt - så hilser jeg mobbeombudet hjertelig velkommen, innledet Karlsen.

Også voksne

Det var helt tilbake i 1966 at familien flyttet nordover til Bodø fra Trondheim, men over 50 år senere føler han at samfunnet ikke har endret seg all verden.

– Statistisk sett så er det flere i denne salen som kan vitne om å ha blitt mobbet. Jeg skal ikke foreta en håndsopprekning på det. Dessverre har situasjonen ikke forbedret seg. Mobbing er et stort problem fremdeles i skoleverk og samfunn for øvrig. Til og med blant voksne folk som en skulle tro noe annet om, sa Jann Karlsen.

– Ubrukelig uten idrett

Overfor Adresseavisen (+) i en pause etterpå fortalte han om skepsisen han møtte fra første dag, og at noe av det første som skjedde var at den mest populære gutten ramset opp idrettene han drev med på fritiden og spurte hva Karlsen drev med.

– Da jeg svarte at jeg ikke drev med idrett, fikk jeg høre at det ikke var bruk for meg, fortalte Karlsen til avisa.

Nå blir det altså et eget mobbeombud i Trøndelag, og det ser politikeren positivt på.

– Mobbeombud har vært KrFs sak i lang tid, men det har blitt avvist i fylkestinget. Nå, med statens hjelp, får vi det på plass, konstaterte Karlsen.

Ønsket seg frivillige

KrF er riktignok usikre på om en helstilling i fylket er det mest hensiktsmessige. De hadde sett for seg å benytte seg av en frivillig organisasjon, som for eksempel Redd Barna, og kjøpt tjenester derfra.

– Vi spør oss om alt fra små babyer til ungdommer på 18 år skal finne ut at det er i fylkeskommunen de skal finne hjelp hvis de mobbes. Det blir en kjempeutfordring for det nye mobbeombudet å synliggjøre seg for en så bred gruppe mennesker i samfunnet, fastslo Jann Karlsen, som mener det ville vært lettere for barn og unge å kontakte en slik organisasjon enn en fylkeskommunal etat.

Glad tross alt

Samtidig beroliger han seg med at ordningen skal evalueres etter at den har fått virke en stund.

– Vi ser med glede frem til evalueringen av ordningen, den vil vise om det er fylkeskommunen som skal ha ansvar for et mobbeombud. Men mobbeombudet hilses endelig velkommen, også i Trøndelag, fremhevet Karlsen.