Multiconsult har bistått Verdal kommune med å lage et «bærekraftsnotat». Det er ennå ikke tatt noen endelig beslutning, men det settes konkrete bærekraftsmål for det nye helsebygget i Verdal. Ambisjonsmålene er knyttet til klima og miljø, økonomi og sosiale forhold.

Massivtre

Går det som Multiconsult anbefaler, bygges helsebygget i massivtre. Dette er en byggemåte som skiller seg ut fra tradisjonelle betonghus.

Mange funksjonelle og arkitektonisk nyskapende bygg er bygget de siste årene i massivtre. Et lokalt eksempel er det nye krisesenteret i Verdal.

Multiconsult fastslår at massivtre bidrar til et bedre inneklima og har gode egenskaper vedrørende varme, fukt, akustikk og brannmotstand.

–Det skapes også et visuelt preg som vil bidra til å redusere beboernes følelse av å bo på en institusjon.

Lokalpolitikerne har så langt bifalt notatet fra Multiconsult. Både plankomiteen og formannskapet legger dokumentet «Helsebygg Verdal – miljøambisjoner» til grunn for videre arbeid med planlegging av helsebygget.

Multiconsult har skissert en rekke tiltak som vil løfte fram helsebygget, både som bærekraftig og funksjonelt i en ny tid.

Moderne velferdsteknologi tas i bruk Det skal utredes hvilke typer teknologier som vil bidra til både mer effektivt helsepersonell og bedre levevilkår for pasienter. Eksempler er berøringsfrie låsmekanismer, digitale trygghetsalarmer og elektronisk medisineringsstøtte.

Benytter overvann

Overvann håndteres og utnyttes lokalt på tomten. Byggingen av Verdal Helsebygg skal ikke lede til økt belastning på lokal infrastruktur for overvannshåndtering, sammenlignet med dagens situasjon. Overvannet skal i stedet samles og gjenbrukes til relevante formål som vanning og grovvask.

Energiutveksling

Det utredes hvorvidt energi kan utveksles på tvers av nærliggende tomter. Nabo er en videregående skole, som har et svært annerledes bruksmønster og det utredes om helsebygget kan benytte seg av skolens energikilder utenfor skolens driftstid. Dette reduserer størrelsesbehovet på egne energikilder og en får mer ut av allerede etablerte energisentraler.

Enova blir en støttespiller. (Enova er et statsforetak som arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunn.) De kan gi støtte for utredning av nye energikonsepter, og Helsebygg Verdal kan dermed søke støtte til videre utredning av energiutveksling og moderne energikilder.

Helsebygget skal ikke bli en lukket institusjon. Lokalsamfunnet skal dras med på aktiviteter som jobbtrening i kjøkkenet, sosiale sammenkomster og fysisk aktivitet.

Multiconsult ser også for seg en grønn oase rundt helsebygget. Minst 50 prosent av tomtens areal skal ha vegetasjon. I hovedsak skal det brukes naturlig hjemhørende arter og ingen av artene skal være registrert i norsk svarteliste.

Etiske kontrakter

I den omfattende utbyggingen til rundt 430 millioner kroner skal det settes krav til etiske kontraktsvilkår. Dette gjelder for samtlige leverandører og underleverandører, ifølge Multiconsult «bærekraftsnotat».

I formannskapsmøte torsdag ga politikerne uttrykk for at valg av massivtre vil være et godt valg.

- Det er kjempeartig at vi kan bygge i massivtre. Det er framtidsrettet, og jeg tror det kan bli fra for næringa. Vi på Innherred har hele kjeden for å kunne produsere massivtre, og det er for lite bygg i massivtre i Norge. Jeg håper vi med å velge det kan gi et signal til næringa om at vi ønsker å bygge i massivtre framover, sa Marit Voll (Sp).

Ordfører Bjørn Iversen (Ap) sluttet seg til miljøambisjonene, men la også til:

- Jeg vil ikke snakke ned betongnæringen. (...).

Det nye helsebygget er beregnet å bli tatt i bruk i løpet av 2020.