- Vi kan ikke bare sitte og se på at etableringstakten i Verdal stagnerer, uttalte ordfører Bjørn Iversen fra talerstolen under kommunestyremøtet mandag. Han brukte slutten på orienteringsrunden i møtet til å fortelle at han har startet arbeidet med å samle næringskreftene i Verdal til et felles møte hvor etableringsviljen står på agendaen.

- Etableringstakten i Verdal har stagnert i senere tid og vært dalende. Derfor har jeg tatt initiativ til et møte med Proneo, Verdal Næringsforum og Tindved Kulturhage for å diskutere situasjonen og stimulere til etableringsvillighet, sa han fra talerstolen.

Går ned i oppgangstider

Møtet skal de avholde i slutten av juni, og målet er å se om det finnes ny kunnskap eller muligheter for forbedringer i næringsetableringen. Til Innherred tirsdag forklarer Iversen at det mest handler om et ønske om å være i forkant for å finne nye utviklingsmuligheter.

- Det er ikke noe dramatikk i dette, men det er en observasjon fra meg etter rundt 30 år som sentral politiker i Verdal. Både vi og Proneo ser at nyetableringene blir færre når det er høykonjunktur. Da er fokuset mer på å serve kunder, mens det blir færre nyetableringer. Jeg tok også opp det i generalforsamlingen til Proneo, og vi ble raskt enige om å lage et møte der vi fokuserer på dette, sier han.

Gode tider i industrien

Iversen trekker også fram at det er ledig næringsareal i Verdal, som har blitt realisert etter den nye kommunedelplanen fra i fjor.

- Vi har nå fått mer areal å tilby, og vi forsøker å ruste oss for nyetableringer, sier ordføreren.

Iversen mener at Verdal kommune i en årrekke har vært gode på nyetableringer, men tror at det kan være mulig å utvikle mer næring i kommunen selv i oppgangstider.

- Vi har vært litt bortskjemt med store kontrakter i næringslivet, mens oljekrisen har vært verre på Vestlandet og andre steder. Vi har ridd gjennom og hatt gode tider på både mineraler, bilsalg, handel og industri. Nå tror jeg det er lurt at vi ser om det er noe vi kan gjøre mer av for å øke andelen etableringer, sier han.