Målet er å skape mer engasjement rundt Byggeskikkprisen i Levanger, som i senere år har slitt med å få nok kandidater til å kåre en årlig vinner av prisen for god byggeskikk og håndverk.

- Det er nødvendig med en revidering av statuttene for å løfte fram prisen gjennom å skape større engasjement hos innbyggerne i hele kommunen, skriver rådmannen i saksframlegget til kommunestyret, som behandler forslaget onsdag kveld.

Skal heve byggeskikken

Byggeskikkprisen skal være en hederspris for bygninger og tilhørende anlegg, som gjennom utførelse, materialbruk, og i samspill med sted og miljø bidrar til å heve, fornye og utvikle den allmenne byggeskikken. Byggeskikkprisen skal fremme gode arkitektoniske, estetiske og stedlige kvaliteter. Gjennom byggeskikkprisen anerkjennes de gode eksemplene og synliggjør hva som er god kvalitet. Prisen skal inspirere og motiverer andre til å bygge med omtanke og kvalitet.

Kan deles ut sammen med andre priser

- Det er vurdert om Juryen selv skal kåre en vinner eller alternativt velge ut tre kandidater som går videre til en avstemning hos innbyggerne. For å skape engasjement hos innbyggerne foreslås det at vinner kåres gjennom avstemning, skriver rådmannen i saksframlegget.

Slik er forslaget

4. Prisen

Prisen deles ut årlig. Juryen kan bestemme at prisen enkelte år ikke deles ut. Byggeskikkprisen består av pengebeløp og prisbevis.

5. Kandidater til byggeskikkprisen

Prisen kan tildeles personer og virksomheter, private og/eller offentlige. Arkitekter, konsulenter og håndverkere som har bidratt til resultatet omtales.

6. Forslagsrett

- Det etableres en nominasjonskomité bestående av: Leder av Plan-og utviklingskomitéen, ekstern arkitekt/landskapsarkitekt, en representant fra byggesak og byantikvaren (sekretær)

- Alle kan sende inn forslag til nominasjonskomitèen.

- Nominasjonskomitèen utarbeider oversikt over aktuelle kandidater som oppfyller kriteriene, og velger ut minimum 5 kandidater som oversendes Juryen.

- Juryen velger ut 3 kandidater som går videre til avstemning hos innbyggerne.

7. Annonsering

Oppstart annonseres på kommunens hjemmeside og i media innen 1. september. Innsending og valg av kandidater skal skje i perioden 1. september – 1. oktober hvert år. Juryen gjør sitt valg innen 1. november hvert år. Avstemning hos innbyggerne avsluttes senest 1. desember hvert år.

8. Tildeling

Prisen offentliggjøres i siste kommunestyremøte før jul. Prisen overrekkes av ordføreren i egnet arrangement.

9. Jury

Juryen består av PUK sine medlemmer.

10. Endring av statuttene

Statuttene kan endres av kommunestyret