1000 åpne hager er en satsing i regi av Det norske hageselskap, der hageeiere landet over åpner hageporten og byr kjente og ukjente inn til et hagebesøk.

Glede og inspirasjon

I år er det sjette gang at arrangementet går av stabelen, med hageglede, inspirasjon og erfaringsutveksling i sentrum.

– 1000 åpne hager er ingen konkurranse i velholdt plen. Den grønne interessen omfatter det vakre og staslige, det spiselige, samlemanien, hjemme-entreprenørprosjektene, vilter oppfinnsomhet, frodighet, hyggelige, koselige hager og en sunn porsjon ugress, heter det i Hageselskapets profilering.

Perly og Øyvind Olsen på Ørmelen i Verdal har utallige sorter i sin hage, blant annet cirka 300 sorter fuksia. Hagen er nesten ett mål stor, med planter og flere fontener.

I tillegg til å være med i 1000 åpne hager i år, har de også status som besøkshage, slik at folk kan ringe dem og avtale et besøk når som helst.

Prisbelønt

Men på søndag er det altså dagen for arrangementet som finner sted annethvert år.

– Vi var ikke med for to år siden, da brukte vi dagen til selv å besøke noen av de andre hagene som var med. Men for fire år siden var det veldig populært å komme til oss, og det håper vi det blir denne gangen også, sier Perly Olsen, som er innom lokalavisa med en annonse for årets arrangement.

Hagen til ekteparet er prisbelønt, og oppunder jul hvert år pleier huset i Fredrik Nilssens veg 9 å lyse opp i all sin prakt med nisser, snøkrystaller, julebjeller, juletre og mer til.

Hagen på Ørmelen er den eneste i Verdal som er med på 1000 åpne hager i år, men i Levanger er det to: Hagen på Fribøra i Børøyvegen og Randis hage i Skogvegen på Skogn. Mens det i Inderøy er enda flere muligheter.