Skadeomfanget i brannen på Henning i februar 2017 beløp seg til hele 3,5 millioner kroner, og enda større kunne det blitt om ikke brannvesenets iherdige innsats hadde reddet våningshuset på gården.

Krevde forsikringsutbetaling

Den unge mannen brukte fyrstikker og tente på noen plankebiter i vedskjulet, og driftsbygningen tok fyr og brant ned til grunnen.

Mannen leide leilighet på gården, og leverte etterpå krav til sitt eget forsikringsselskap om erstatning for tapene han hadde blitt påført i brannen. Høsten etterpå meldte han dessuten til politiet om et innbrudd som ikke hadde skjedd og tente på nytt på planker på gården - denne gangen i kjelleren på hovedhuset - men slukket brannen selv før den utviklet seg. Han meldte også denne gangen til politiet at noen andre hadde utført ugjeringen.

Retten strengere enn aktor

Etter hvert tilstod han alt, og aktor foreslo en fullstendig betinget dom. Men retten syntes det var altfor mild straff. Mannen samtykket i samfunnsstraff, og fikk 180 timer med en gjennomføringstid på åtte måneder. I tillegg må han betale erstatning på til sammen 120.000 kroner til gården for deres egenandel i forsikringssaken, en privatperson som hadde lagret en båt med motor på gården som gikk med i brannen, og pengene han selv fikk utbetalt av eget forsikringsselskap for sanering av leiligheten og hotellopphold etter brannen.

Kravet fra forsikringsselskapet som forsikret gården ble ikke pådømt, på grunn av for dårlig dokumentasjon.