Hver sommer fylles Roknesvollen med både folk og dyr for å bidra til ei levende seter midt i Forra naturreservat. Slik blir det også i år og lørdag 23. juni kan alle som ønsker bli med å leie et dyr inn til setra på bufersdag.

– Da drar vi opp med griser, en kalv, kattunger, høner og geiter. Jeg vet ikke helt hvor mange dyr det blir, men det blir en trivelig gjeng, bekrefter styreleder Ingrid Hojem i Roknesvollen 4H-seter.

Hun forteller at det er godt merket sti fra parkeringsplassen.

– Øverstien, som vi regner som hovedleia og er den fineste veien, er to kilometer. Hvor lang tid du bruker spørs jo hvor fort du går. Med rask gange er du nok fram etter en halvtime. Skal du gå med unger, må du nok regne med tre kvarter, sier Hojem.

Dyrene kan besøkes frem til 12. august. Da kan folk bli med å leie dyrene ned fra setra. Og noen av dyrene trenger nytt hjem.

– Kalven skal hjem og geitene drar hjem. Kattungene og hønene har vi brukt å skaffe nye eiere på, forteller Hojem.

– Så besøkende kan ta med seg en kattunge eller ei høne hjem?

–Det går an å legge inn ønske, ja. Det har tidligere ikke vært noe problem å finne eiere. I fjor var det en barnehage som tok over hønene.

Grisen blir antakeligvis slaktet. På grunn av smittefare kan den ikke tas med tilbake.

– Vi har hatt grisslakting på vollen tidligere år og det har vært et populært tiltak som folk kommer og ser på, forteller Hojem.

I tillegg til de firbeinte vertene stiller 4H med dugnadsverter som har ansvaret for dyrestell og kaffesalg på setra. Mens setra betjenes, arrangerer 4H også sommerleir for barn i alderen 8–14 år.

995 99 805

marte.skjesol@innherred.no