Det amerikansk-inspirerte veiskiltet på den gamle melkerampen forteller at vi har kommet til Vuddudalen 487. Her inne finner du et stykke Amerika, men også et vindu inn i vår nære, norske fortid.

–Det må være noe å komme hit for. Noe som ikke er helt A4, slik at vi blir interessant, sier Reidun Søyseth, for anledningen uten ektemannen ved sin side. Det er travle dager.

Roadtrip-inspirasjon

Det har skjedd og det skjer stadig noe hos Reidun og Svend Otto Søyseth. Siden de i 1994 kjøpte Kortmans Lysutsalg i Trondheim, og Kortmans Lysfabrikk AS opprettet i 1998, har nye konsept sett dagens lys. Det dukket tidlig opp både gamle brannbiler og en amerikansk politibil, blikkfang som fikk folk til å stoppe opp. Så kom dineren på senhøsten 2014, med interiør i amerikansk rockabilly-stil. Den ble en suksess, og mange valfartet til Vuddudalen for å oppleve Pick-up Cafeén som hadde jukeboks og skinnbenker i turkise pastellfarger.

James «Jim» Travis Reeves døde i et flystyrt 1964 i et flystyrt utenfor Nashville, men lever i Vuddu Valley.

–For 10 år siden visste vi ikke at det ville bli sånn. Ideene har blitt til underveis. USA-konseptet var ikke i tankene til å begynne med. Ikke annet enn at vi liker countrymusikk, Johnny Cash, Willie Nelson… Da vi reiste til USA kjørte vi rundt og opplevde kulturen og landet, og det er noe spesielt med det. Vi har bare positive opplevelser fra USA, forteller Søyseth.

Dette med dineren med kom etter en USA-turene. På et marked i Charlotte, North Carolina, kjøpte ekteparet en lys blå Ford Pickup Stepside 1959-modell.

Reidun Søyseth har en fascinasjon for amerikansk rockabilly-stil. Her har hun i hamburger-restauranten Pick Up Café.

–Etter at vi fikk denne hjem, kom ideen om at denne Pickupen kunne være logo, og at dineren skulle hete Pick-up Cafe. Vi valgte registreringsnummer V-487, som er samme nummer som vår adresse, Vuddudalen 487. Vi leker oss litt og finner på litt tull.

Ikke alt er helt A4, og i noens øyne kanskje litt harry. Mange vil huske de nakne utstillingsdokkene som sto på en veranda og pirret både gammelkaillen og pubertale gutter. Dukkene er nå flyttet inn i bensinstasjonen der Pickupen står parkert ved pumpene og med halmballer på lasteplanet. Døra inn til stasjonen er stengt, så du må nøye det meg å kikke inn gjennom vinduet.

The Big Bobber

Tilbake i kafeen forteller Reidun Søyseth at det kommer folk fra fjern og nær, selv om nyhetens interesse er over for de mer lokale kundene som oppdaget det nostalgiske spisestedet.

–Nylig var det en dame fra USA innom. Hun merket seg at hamburgerne vår har et navn med Bopper. The Big Bopper var en sanger som også turnerte sammen med Elvis. Big Bopper døde i et flykrasj, og dama kunne fortelle at dette skjedde var bare en halv time fra der hun bodde i Iowa.

Denne svære stolen er en ide som er hentet fra Texas Steak House. Fasaden og porchen på huset i bakgrunnen har inspirasjon fra Pennsylvania.

Diner-konseptet har altså vært en suksess, men det må tenkes videre framover. Antall drop-in-kunder venter å bli mindre når det kommer ny E6. Men til tross for dette skal dineren utvides, og kjøkkenet skal også kunne tilby noe mer enn burgere i framtiden.

Nye 1300 kvadratmeter

Det driftige ekteparet har flere utviklingsplaner. På nye 1300 kvadratmeter skal det bli mer plass til lysproduksjonen, større diner og ikke minst museumslokaler for blant annet brannbiler.

–Vi har fem brannbiler stående og som folk spør etter og vil se. Vi har effekter, utstyr og brannhjelmer som er stuet bort. Vi tenker at det er nå eller aldri, så får vi se hva vi får til når byggene er oppe.

Det er viktig å ikke glemme sine røtter. I museet finnes det masse ting fra vår egen nære fortid.

Tanken med å utvide utover det som allerede er bygd opp har en sammenheng med E6-utbyggingen.

Skal folk fortsette å komme til Vuddu Valley, må det være noe å komme etter. Med de nye utvidelsene ser drivene for seg at de kan ta imot nye kundegrupper og markeder, som busser med grupper.

–Vi ønsker å utvikle et sted for opplevelser, og at dette skal være en kortreist utfartsplass, sier Reidun Søyseth og slår et kortreist-slag for andre steder i kommunen og nabokommunene.

–Det er mange plasser å dra til for å få opplevelser, og det er utrolig mye her inne på Innherred.

Legg merke til nummerskiltet på Pick Up-en. Det er det samme som gårdsadressen.
Legg merke til nummerskiltet på Pick Up-en. Det er det samme som gårdsadressen.