Knut Holmens (A) stemme ble likevel ikke avgjørende.

Får personlig beklagelse

Til gjengjeld ville samtlige politikere i kommunestyret at Levanger kommune kommer med en unnskyldning som er personlig rettet mot Torbjørn Skårstad. Forslag om dette ble fremmet av Anita Ravlo Sand (Sp), og erstatter dermed den generelle beklagelsen som formannskapet for en uke siden sluttet seg til.

Torbjørn Skårstad ble som 12-åring tatt ut av den ordinære skolen på Lysaker i Skogn og plassert på Røstad offentlige skole for evneveike. Det er bred enighet om at dette var en feilplassering, og at stempelet som evneveik har ødelagt for Skårstads muligheter i hans senere liv. Torbjørn Skårstad er ikke evneveik. Det er ingen i dag som betviler det.

Knut Holmen var den eneste fra Arbeiderpartiet som stemte for å gi Skårstad oppreisning på 250.000 kroner. Han sa samvittigheten ble avgjørende. Foto: Roger M. Svendsen

Totalvurdering

Knut Holmen var den eneste fra Arbeiderpartiet som støttet innbyggerforslaget om å gi Skårstad et oppreisningsbeløp.

Da debatten nærmet seg slutten, grep han mikrofonen og forklarte det med at han ut fra en totalvurdering ville følge egen samvittighet.

Vil bringe saken til Sivilombudsmannen

Kommunestyret har gjort et endelig vedtak, men det er likevel ikke sikkert siste ord er sagt i saken. En skuffet Torbjørn Skårstad satt på tilhørerbenken sammen med flere av dem som har engasjert seg gjennom støttegruppa. Skårstad vurderer sterkt å bringe saken videre til Sivilombudsmannen.

- Jeg er egentlig ikke overrasket, for sånn har det alltid vært i Levanger kommune. Men saken vil fortsette, for det er ikke reelt det mange av politikerne sier her, kommenterte Torbjørn Skårstad like etter at vedtaket ble klubbet.

Torbjørn Skårstad fikk blomster fra støttegruppa, her representert av Anne Kjølås, etter debatten i kommunestyret. Foto: Roger M. Svendsen

- Hvordan opplevde du debatten?

- Det Arbeiderpartiet farer med, har ikke noe med virkeligheten å gjøre, noe de også har fått kritikk for tidligere. Nå vil jeg ta saken til Sivilombudsmannen for å få en annen vurdering.

Skårstad sier han har arbeidet et langt liv for å tjene sine penger og betale sine utgifter. Alternativet kunne kanskje vært institusjon, noe som ville kostet kommunen langt mer enn den oppreisningen de nå ikke vil gi, bemerker han.

God debatt, men ble provosert

Støttegruppa vil sammen med Torbjørn Skårstad sette seg ned for å finne ut hva de gjør videre. Gruppas leder, Trond Knudsen, satt også på tilhørerbenken under debatten. Han betegner debatten som god, selv om han underveis også ble ganske provosert over flere av innleggene.

- Det kom fram mange gode synspunkt, og jeg synes det var veldig bra tegn fra han i Arbeiderpartiet (Holmen, red. anm.) som brøt ut av gruppen og lyttet til sin egen samvittighet. Det synes jeg var sterkt.

- Ingen penger, men personlig unnskyldning. Hvordan vurderer du vedtaket?

- På en måte litt verken eller. Det er et lite skritt framover gjennom at han får en personlig unnskylding. Et steg fram fra formannskapet hvor det ikke ble slik. Så synes jeg det var veldig bra at så mange som 11 gikk inn for oppreisning. Videre kom det fram en del ting i debatten som tyder på at kommunen har håndtert saken dårlig, slik det ble sagt av flere. Kan hende er det grunnlag for å se på selve saksbehandlingen, og stille et krav til Sivilombudsmannen. Men det skal vi vurdere i samråd med Torbjørn Skårstad. Vi er innstilte på å jobbe videre for ham hvis det er det han ønsker, oppsummerer Trond Knudsen, og utelukker ikke at saken kan komme opp igjen i en ny kommunestyreperiode med annen sammensetning av politikere.

.

Torbjørn Skårstad og flere av støttegruppas medlemmer fulgte debatten fra tilhørerbenken. Foto: Roger M. Svendsen