En varm start på sommeren har sørget for at jordbærene allerede har fått en fin rødfarge hos Bærboden i Forbregd Lein.

–Den kom styggtidlig i år. Den ble ferdig tidlig i fjor også, da var det vel rundt 20. juni, men i år er det flere som er modne nå, sier Kjell Inge, når Innherred besøker dem 8. juni.

Gården Lein Østre er fra 1300-tallet og har vært i familien gjennom flere generasjoner. I dag er det Odd Arve Lein som eier den, og broren Kjell Inge Lein som bor der. Begge har andre jobber ved siden av, da det meste av driften foregår på sommeren.

Brødrene har fått på plass en stor gapahuk like ved bæråkeren, hvor de som er på besøk kan drikke kaffe eller grille.

Odd Arve overtok gården etter foreldrene i 2012, men det er i hovedsak Kjell Inge som har ordnet det man ser på området i dag. De har både kornproduksjon, torvhøsting, eget jordsenter og utsalg og selvplukk av bringebær og jordbær.

–Det er vel rundt fire år siden vi begynte å plante jordbær. Det var en del som etterspurte det da de var innom, sier Kjell Inge.

Både gul og rød

På gården har også bringebærene begynt å blomstre. Det vil ta cirka seks uker til den er ferdig. De første bringebærene ble plantet i 2008, både rød og gul.

–Gul bringebær ble faktisk utviklet på Kvithamar i Stjørdal. Den er søtere enn den røde, men er noe bløtere. Den passer best som fersk dessertbær, men er ikke like fin til å lage syltetøy av. Det er noen som blander den sammen med andre bærsorter da, da blir det bra, sier Kjell Inge.

Åkeren med bringebær er på cirka seks mål. Her finnes det både rød og gul sort.

Hva skal til for at bær trives?

–Vi har åkeren i sørhellingen og der er det jordsmonn som tåler tørke, men også bløt sommer. Vi steller i tillegg godt mellom radene og klipper gress, sier Kjell Inge.

–Vi driver ikke økologisk, men sprøyter så lite som overhodet mulig. Det er kun sykdom på plantene vi sprøyter, sier Odd Arve.

–En opplevelse

På gården kan man kjøpe bær i kurver eller komme dit og plukke selv. De fleste velger det siste og besøker Lein Østre for å gjøre noe trivelig sammen med barn eller venner.

–Jeg er positivt overrasket over hvor mange som vil plukke selv. Vi selger jo kun bær her på gården og leverer ikke til butikker eller noe. Vi merker at flere og flere er opptatt av hva de spiser. Folk lager syltetøy, smoothies og annet av bærene selv, sier Kjell Inge.

Prisen for bær er mindre hvis man velger å plukke selv og driverne har lagt opp til at det skal være en slags aktivitet.

–At folk kan få en opplevelse ved å gå ut i bæråkeren. Det er mange barnefamilier som tar med seg matpakken og kaffen hit og godt voksne personer som skal lage syltetøy, sier han.

På gården Lein Østre er det også et eget jordsenter. Der selges blant annet blomsterjord, plenjord, bark, sand, singel, pussand, støpesand og stein.

Åkeren med bringebær er på cirka seks mål og åkeren med jordbær er på rundt fire.

–Vi satser på å levere kvalitetsbær til lokalmarkedet, sier Kjell Inge.

Er buskene rensket ved slutten av sesongen?

–Ja, det tømmes for bær. Åkeren er på en størrelse som markedet kan takle. Alt av bær som selges ferdig i kurver er fra samme dag som de ble plukket. Bærene står aldri over til dagen etter. I butikken kan de fort stå i noen dager, sier han.

–Ser hvor bærene kommer fra

Driverne har også fått bygd en stor gapahuk like ved bæråkeren, hvor de som er på besøk kan ha med seg mat, drikke, kaffe eller benytte seg av grillene som står der. Odd Arve og Kjell Inge forteller at det ikke er store summer å hente av å ha bærsalg, men de får det til å gå rundt.

Odd Arve og Kjell Inge Lein ser lyst på årets bærsesong.

–Feltene står der og vi begynner å ha et viss kundegrunnlag, så da er det artig å holde på med. Å gjøre dette i 30 dager midt på sommeren er topp!, sier Kjell Inge.

Det blir ikke sommerferie på dere?

–Nei, den tar vi på høsten, sier Odd Arve.

–Det er ganske intensive måneder i og med at det er mange folk som er innom, men det er samtidig veldig trivelig. Du kommer tett på kundene og får høre hva folk lager av bærene de plukker. Jeg synes det er viktig at folk får komme ut i åkeren, for mange av dem som vokser opp i dag har ikke det for tradisjon. De ser jo bare dette syltetøyglasset på butikken, sier Kjell Inge.

Jord og bær

Det er åpent på gården hver dag gjennom sommeren. Det har også Jordsenteret, som er det første man kommer til når man kjører inn på området. Historien til jordsenteret startet med at de på Lein Østre og en annen grunneier høstet torv fra ei myr nedenfor gården. Denne selges til Fossli på Frosta. I åkerbakken bak fjøset begynte de også å selge plenjord.

–I starten satte vi bare opp et skilt og hadde åpent et par ettermiddager i uka. Det ble populært og folk kom med hengere og lasset på, sier Kjell Inge.

Brødreparet begynte å tenke større, og bestemte seg for å etablere et eget område for salg av blant annet blomsterjord, plenjord, bark, sand, singel, pussand, støpesand og stein. Jordsenteret har åpent fra april til august på ettermiddagene og i helgene.

Brødrene selger blant annet barn på gården.

Senteret har et samarbeid med TG Grus, som blander jorda, kjører den og håndterer alt av større salg til entreprenører og privatpersoner. Det er også en liten butikk ved siden av hvor de selger spader, gressfrø, barkduker og andre produkter som hører til.

–Hovedproduktet vårt er at jorda er i løsvekt og at folk kan komme med tilhenger og hente, sier Kjell Inge, som påpeker at det er få som driver med dette her i området.