Papirfabrikken Norske Skog Skogn omsatte for 1,95 milliarder kroner i fjor. Det er 111 millioner kroner dårligere enn i 2016, men over 200 millioner kroner bedre enn i 2015. Driftsresultatet endte imidlertid på minus 400,3 millioner kroner, og resultatet før skatt endte med et underskudd på 523 millioner kroner.

Markedet dalte

Norske Skog Skogn AS ble stiftet i 2011 da fabrikkvirksomheten i Norge ble omorganisert. Da ble fabrikkene tilhørende Norske Skogindustrier ASA overført til egne heleide datterselskaper. Da selskapet ble forsøkt refinansiert i begynnelsen av 2015 ble selskapets aksjer overført til Norske Skog AS, og selskapet er nå et heleid datterselskap med hovedkontor på Skogn i Levanger.

Deler av underskuddet kommer på grunn av markedsnedgangen i Europa, hvor etterspørselen etter avispapir har blitt redusert med sju prosent sammenlignet med 2016. Salget gikk dermed ned med fem prosent fra 2016 til i fjor.

Andre legger ned

Samtidig har konkurrerende virksomheter stengt flere papirfabrikker i løpet av 2017, noe som forbedrer markedsbalansen i 2018 til fordel for Norske Skog.

Mindre verdt og tok tap

Norske Skogn Skogn AS gjennomførte i fjor også en nedskrivningstest for verdifall av selskapets driftsmidler. Etter testen konkluderte styret med at balanseført verdi var høyere enn antatt bruksverdi. Derfor nedskrev styret selskapets eiendeler med 387 millioner kroner.

Samtidig måtte selskapet tåle et tap på 76,6 millioner kroner på grunn av konkursen i Norske Skogindustrier ASA i desember i fjor. Den tapte fordringen ble ført som tap på fjoråret.